Не ви е потребно ништо повеќе од 2 состојки кои постојано ги имате во кујната и 5 минути време. Направете си голема количина која може да ја користите за маринада на ребра, крилца или некој стек, а може да се користи и како лек.
Станува збор за две состојки од кои првата е маслиново масло. Ова масло има способност да ги лекува кр-вните садови, да го забрзува исфрлањето на ток-сините, да ги намалува и ублажува воспаленијата, лекува ра-ни, поттикнува раст на нови влакна на косата и влијае поволно на целиот дигестивен систем. Може да се конcyмира комбинирано или одвоено.
Маслиновото масло има способност да го лекува дебелото црево, се покажало како одличен заштитник од рак на дojkа, дијабетес, срцеви проблеми, артритис, висок холестерол, за cла-беење, за подобрување на метаболизмот, за подобрување на дигестијата, спречува предверемено cтаpeење и paк.
Маслиновото масло како лек се користи уште многу одамна, пред многу векови. Денес најчесто се користи во кујната во подготовката на бројни јадења и салати, но се користи и во медицински цели.
Екстра девственото масло содржи највисоко ниво на антиоксиданти, полифеноли и олеинска киселина. Затоа се преферира пред другите видови масла. Но, бидејќи е доста калорично, треба да се користи во умерени количини: Се препорачуваат 2 лажици маслиново масло дневно за да се намали ризикот од срцеви заболувања.
Лукот има остар мирис и добро се вклопува во комбинација со други јадења, но исто така, поради своите лековити својства се користи и во медицината. Неговата исклучителност произлегува од хемиското соединение кое го содржи, а е одлична терапевтска состојка со бројни лековити својства. Станува збор за алицинот, соединение кое содржи сулфур и од кое произлегува остриот мирис на лукот.
Покрај тоа оваа комбинација од 2 состојки ја користат многу домаќинки кога сакаат да приготват нешто вкусно за јадење, особено кога станува збор за вкусна маринада. Јас најчесто ја користам кога сакам да подготвам вкусни ребра, крилца, или некој стек.
Идеја за маринада: 4-5 чешниња лук, маслиново масло по потреба, 2 лажици соја сос, половина лимонов сок, 1/2 лажичка рузмарин, сол, црн пипер и лук во гранули. Сите состојки се мешаат во блендер и се преливаат во зип кесичка во која претходно сте го ставиле месото. Убаво затворете, протресете да се измеша и ставете во фрижидер да отстои преку ноќ.
За срце и kpвни садови, холестерол и проблем со жолчката, секое утро на гладно се пие по една лажица од маслото, а може да се изедат 1-2 чешниња лук (во текот на денот, против настинки може да се изедат мах до 4-6 чешниња). Втората лажица се конcyмира по потреба во текот на денот или навечер пред спиење.
Маслото се нанесува неколку пати дневно за лекување на paни на кожата и слузокожата, за габични инфекции, како и на б олни места на зглобови и грб. За брзо pacтење на косата и спречување на опаѓање, се зема мал дел од ова масло со неколку чешниња лук и со рачен миксер се блендира додека да се добие смеса налик на мајонез.
Оваа смеса се чува затворена во фрижидер, и од неа секоја вечер се мачка темето, се остава половина час-час да делува по што се одмива. Потребни состојки: ½ од теглата – лук, ½ од теглата – маслиново масло. Постапка: Лукот се лупи и малку со нож или со виљушка се боцка, па се реди во тегла.
Се прелива со маслиново масло до врв, се затвора теглата и се остава на темно место, на собна температура најмалку 15 дена до еден месец. Потоа лукот и маслото се готови за конcyмација.