Потребни состојки:
1 главица свежа зелка
500 г мелено телешко
200 г суво месо
1 мала шолја ориз
½ шолја оцет
2 главици кромид
50 мл масло
Сол, црн пипер
Запршка:
1 лажица брашно
1 лажица путер
1 лажица доматно пире
1 лажица алева пиперка
Постапка:
1.Сувото месо исечете го на крупни парчиња и кратко сварете го. Потоа додадете го го филот.
2.На зелката внимателно издлабете го коренот и ставете ја да се вари во вода со оцет.
3.Гответе 10 минути и оставете да излади.
4.Вадете лист по лист и филувајте како за обична сарма.
5.Фил: запржете кромид на малку масло, додадете го меленото месо, оризот и зачините.
6.Гответе ја сармата на тивок оган, неколку часа додека да омекне листот а на крај додадете ја запршката.