Home печено месо Ребра печени во рерна, а повкусни од скара…Сочни, се топат во уста…

Ребра печени во рерна, а повкусни од скара…Сочни, се топат во уста…

Совршени ребра од рерна: Сочни и ароматични

Овој рецепт за печени свински ребра во рерна е идеален за оние кои сакаат да уживаат во сочно, нежно месо што буквално се топи во уста.

Со уникатна маринада од соја сос, мед, ѓумбир и смокви, реброто добива богат вкус, додека бавното печење во рерна обезбедува неверојатна мекост.

Послужени со домашен зеленчуков сос и свежа салата од кисела зелка, овие ребра се одличен избор за семејни собири или прослави.

Следете ја оваа едноставна постапка и импресионирајте ги вашите гости со јадење што ќе го паметат, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

За ребрата и маринадата:
– 1,3 кг свински ребра
– 4 лажици соја сос
– 2 лажици мед
– 4 чешниња лук
– 2 лажички свеж ѓумбир (рендан)
– 1-2 лажички сенф
– 1 лажичка димен црвен пипер во прав
– 1/2 лажичка коријандер
– 1/2 лажичка сол
– 100 г смокви

За зеленчуковиот сос:
– 2-3 главици кромид
– 3-5 чешниња лук
– 2 домати
– 1 морков
– 100 г смокви
– 10-15 свежи листови босилек
– 1 гранче рузмарин

За салатата од кисела зелка:
– 2 главици кромид
– 1 лажица шеќер
– 1 лажичка сол
– 1 ловоров лист
– 4-5 зрна црн пипер
– 50 мл оцет
– 100 мл врела вода
– 500 г кисела зелка
– 1 лажица сув зачин
– 1-1,5 лажица растително масло
– НМД

Постапка

1. Подготовка на ребрата: Отстранете ја мембраната од задната страна на свинските ребра за да бидат помеки по печењето.

2. Подготовка на маринадата: Во блендер исоединете 4 лажици соја сос, 2 лажици мед, 4 чешниња лук, 2 лажички рендан свеж ѓумбир, 1-2 лажички сенф, 1 лажичка црвен пипер, 1/2 лажичка коријандер, 1/2 лажичка сол и 100 г смокви. Блендирајте додека да добиете мазна смеса.

3. Маринирање: Нанесете ја маринадата рамномерно врз ребрата, добро втријте ја во месото и оставете ги во фрижидер да отстојат 6-8 часа за да ги впијат вкусовите.

4. Подготовка на зеленчуковиот сос: Исечкајте 2-3 главици кромид, 3-5 чешниња лук, 2 домати и 1 морков.

Ставете ги исечканите зеленчуци во сад за печење, додајте 100 г смокви и 10-15 листови свеж босилек. На крај, додајте едно гранче рузмарин.

5. Печење на ребрата: Поставете ги маринираните ребра врз зеленчуковата подлога во садот за печење. Покријте го садот со капак или алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 150°C околу 2,5 часа.

6. Подготовка на салатата: Исечете 2 главици кромид на тенки кругови и ставете ги во длабок сад.

Додајте 1 лажица шеќер, 1 лажичка сол, 1 ловоров лист, 4-5 зрна црн пипер, 50 мл оцет и 100 мл врела вода.

Оставете го кромидот да се маринира 30-60 минути. Во меѓувреме, измешајте 500 г кисела зелка со 1 лажица сув зачин и 1-1,5 лажица растително масло. Додајте го маринираниот кромид во зелката и добро промешајте.

7. Завршна обработка на ребрата: По 2,5 часа печење, извадете ги ребрата од садот и префрлете ги во чист сад.

Прелијте ги со сокот што се создал за време на печењето и вратете ги во рерна на 220°C за дополнителни 15 минути за да добијат крцкава кора.

8. Подготовка на сосот: Зеленчукот од садот за печење ставете го во блендер и изблендирајте го во мазен сос.

9. Сервирање: Послужете ги топлите ребра со зеленчуковиот сос и салатата од кисела зелка. Реброто е толку нежно што месото само се одвојува од коската, а комбинацијата со сосот и салатата создава совршен баланс на вкусови.

Овој рецепт ќе стане ваш омилен за подготовка на свински ребра – едноставен, а сепак импресивен! Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: