Фото и рецепт: Вера Богдановска

Потребни состојки за 4 гнезда:

500 г мелено месо

1 главица кромид

Сол, црн пипер, сув зачин и други зачини по вкус

Малку презла или сув леб

Масло за намастување на калапите

Постапка:

Се ренда еден кромид и се додава во 500 г мелено месо. Се зачинува по вкус и се додава малку презла, па се замесува со рака. Месото поделете го на колку делови сакате, јас го поделив на четири.

Фото и рецепт: Вера Богдановска

Во длабока чинија се става фолија намастена со малку масло, па се става во неа меленото месо и се формира вдлабнатина. Се крши едно јајце во вдлабнатината а одозгора се ренда биено сирење или кашкавал.

Се става да се пече во загреана рерна.

Печените гнезда се вадат од фолијата и се послужува со грашок како гарнир.

Фото и рецепт: Вера Богдановска