Пржени пиперки со јајца и вкусна каша
Овој традиционален рецепт за пржени пиперки со јајца и домашна каша е совршен спој на едноставност и богат вкус, кој потсетува на топлината на домашната кујна.
Подготвен со свежи состојки, овој оброк е идеален за појадок или ручек, а аромата на пржените пиперки ќе го исполни домот со пријатен мирис.
Следете го овој проверен рецепт за да создадете вкусно јадење што ќе ги освои сите околу трпезата, пишува НМД. Количината се доволни за 2 лица, а по потреба зголемете ги. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки за пржени пиперки со јајца:
– 3 големи пиперки
– 3 јајца
– 1 чешне лук
– 2 лажици масло
– Сол по вкус
– Сирење (за прилог)
– 1 домат (за прилог)
– НМД
Потребни состојки за каша:
– 3 лажици брашно
– 2 лажици масло
– 0,5 лажичка црвен пипер
– 1 литар вода
– 1 лажица јаболков оцет
– 1 лажичка сол
– 1 јајце
Постапка за подготовка на пржени пиперки со јајца:
1. Пиперките измијте ги, исчистете ги од семки и исечете ги на тенки ленти. Посолете ги лесно, промешајте и оставете ги кратко да отстојат.
2. Во тава на умерена температура загрејте 2 лажици масло. Додајте ги пиперките, покријте со капак и пржете ги со повремено мешање околу 10-12 минути, додека омекнат.
3. Отстранете го капакот и продолжете со пржење уште 2-3 минути за пиперките да добијат златеста боја. Пред крајот на пржењето, додајте едно чешне лук исечено на тенки ленти и пржете уште 1 минута.
4. Во посебен сад изматете 3 јајца со прстофат сол. Прелијте ги врз пржените пиперки, промешајте и гответе на ниска температура 4-5 минути, додека јајцата се стегнат и се соединат со пиперките.
5. Послужете топло со прилог од сечен домат и сирење.
Постапка за подготовка на каша:
1. Во тенџере сипете 3 лажици брашно и постепено додајте 2 лажици масло или колку што е потребно за густа запршка. Мешајте постојано и внимавајте запршката да не потемни.
2. Штом запршката почне да мириса, додајте 0,5 лажичка црвен пипер, кратко промешајте и веднаш прелијте со 1 литар вода. Додајте 1 лажица јаболков оцет или по вкус и 1 лажичка сол.
3. Гответе со повремено мешање од моментот на зовривање 10-12 минути, додека кашата ја добие посакуваната густина.
4. Во сад изматете 1 јајце со прстофат сол. Полека додајте го во кашата без мешање, туку само протресете го тенџерето. Гответе уште 2-3 минути.


5. Кашата е готова за послужување.
Овој оброк е идеален за уживање во секое време од денот, со вкус што ќе ве врати во детството и ќе го збогати вашиот дом со топлина и арома. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:











