Home закуска Прсти да излижеш! Вкусен карфиол со печурки, неодолива комбинација…

Прсти да излижеш! Вкусен карфиол со печурки, неодолива комбинација…

Пржен карфиол со печурки

Овој рецепт за пржен карфиол со печурки е вистинско гастрономско уживање, кое комбинира едноставни состојки со богат вкус.

Нежната текстура на карфиолот, заедно со ароматичните печурки и зачините, создава јадење што е истовремено лесно за подготовка и импресивно за послужување.

Совршено за секојдневен оброк или како прилог на свечена трпеза, пишува НМД. Еве што ти е потребно:

Потребни состојки:

– 1 главица карфиол
– 2 чешниња лук
– 2 лажици растително масло
– 30 г путер (или маргарин)
– 300 г печурки
– 1 главица кромид
– 1/2 лажичка мелен црвен пипер
– 1-2 лажици соја сос
– 1 врзоп копар (или магдонос)
– сол по вкус
– мелен црн пипер по вкус
– НМД

Постапка:

1. Исчистете ја главицата карфиол и исечете ја на цветчиња. Лукот ситно исечкајте го.

2. Во тава на средна температура загрејте 1 лажица растително масло и 15 г путер. Додајте го ситно исечканиот лук и пржете го кратко, околу 30 секунди, за да ја пушти аромата.

3. Додајте ги цветчињата од карфиол, поклопете ја тавата и пржете на тивок оган 2-3 минути. Промешајте, повторно поклопете и продолжете да пржите уште 2-3 минути.

4. Зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус, промешајте и продолжете со динстање на тивок оган додека карфиолот целосно омекне. Потоа, префрлете го карфиолот во огноотпорен сад со капак и оставете го настрана.

5. Печурките исечете ги на ленти. Во истата тава, додајте сосем малку растително масло (околу 1 лажичка) и пржете ги печурките на средна температура додека да ја испуштат течноста и таа целосно испари.

6. Додајте 1 лажица растително масло и ситно исечканиот кромид. Пржете околу 2 минути, мешајќи повремено.

7. Додајте 15 г путер, па продолжете со пржење уште кратко. Зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус.

8. Вратете го карфиолот во тавата кај печурките. Додајте мелен црвен пипер и соја сос, па внимателно промешајте за да се соединат вкусовите.

9. На крај, додајте ситно исечкан копар (или магдонос), промешајте и тргнете ја тавата од оган.

10. Послужете го јадењето топло, како самостоен оброк или како прилог.

Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ: