Пржен карфиол со печурки
Овој рецепт за пржен карфиол со печурки е вистинско гастрономско уживање, кое комбинира едноставни состојки со богат вкус.
Нежната текстура на карфиолот, заедно со ароматичните печурки и зачините, создава јадење што е истовремено лесно за подготовка и импресивно за послужување.
Совршено за секојдневен оброк или како прилог на свечена трпеза, пишува НМД. Еве што ти е потребно:
Потребни состојки:
– 1 главица карфиол
– 2 чешниња лук
– 2 лажици растително масло
– 30 г путер (или маргарин)
– 300 г печурки
– 1 главица кромид
– 1/2 лажичка мелен црвен пипер
– 1-2 лажици соја сос
– 1 врзоп копар (или магдонос)
– сол по вкус
– мелен црн пипер по вкус
– НМД
Постапка:
1. Исчистете ја главицата карфиол и исечете ја на цветчиња. Лукот ситно исечкајте го.
2. Во тава на средна температура загрејте 1 лажица растително масло и 15 г путер. Додајте го ситно исечканиот лук и пржете го кратко, околу 30 секунди, за да ја пушти аромата.
3. Додајте ги цветчињата од карфиол, поклопете ја тавата и пржете на тивок оган 2-3 минути. Промешајте, повторно поклопете и продолжете да пржите уште 2-3 минути.
4. Зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус, промешајте и продолжете со динстање на тивок оган додека карфиолот целосно омекне. Потоа, префрлете го карфиолот во огноотпорен сад со капак и оставете го настрана.
5. Печурките исечете ги на ленти. Во истата тава, додајте сосем малку растително масло (околу 1 лажичка) и пржете ги печурките на средна температура додека да ја испуштат течноста и таа целосно испари.
6. Додајте 1 лажица растително масло и ситно исечканиот кромид. Пржете околу 2 минути, мешајќи повремено.
7. Додајте 15 г путер, па продолжете со пржење уште кратко. Зачинете со сол и мелен црн пипер по вкус.
8. Вратете го карфиолот во тавата кај печурките. Додајте мелен црвен пипер и соја сос, па внимателно промешајте за да се соединат вкусовите.
9. На крај, додајте ситно исечкан копар (или магдонос), промешајте и тргнете ја тавата од оган.
10. Послужете го јадењето топло, како самостоен оброк или како прилог.
Добар апетит! Постапката можете да ја погледнете во видео прилогот ОВДЕ:












