Home печено месо Прсти да излижеш! Пикантни пилешки бомбици – ХИТ рецепт

Прсти да излижеш! Пикантни пилешки бомбици – ХИТ рецепт

Пикантни пилешки бомбици

Овие пилешки бомбици се вистинска гастрономска авантура, совршен спој на сочност, крцкавост и богат вкус.

Комбинацијата од нежно пилешко месо, крцкава панцета, кремаста моцарела и слоеви компир создава уникатно јадење што е едноставно за подготовка, а впечатливо за послужување.

Идеални се за семејни ручеци или дружења со пријатели, кога сакате да изненадите со нешто ново и вкусно, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 500 г пилешки филе
– 3 компири, изрендани
– 250 г панцета (или тенка сланина)
– 250 г моцарела, изрендана (или користете кашкавал по желба)
– 1 лажица зачинска мешавина за пилешко
– НМД

Постапка:

1. Подготовка на состојките:
– Пилешкото филе исечете го на тенки парчиња и зачинете го со зачинската мешавина за пилешко.
– Компирите излупете ги и изрендајте ги.
– Моцарелата исто така, изрендајте ја.

2. Формирање на бомбиците:
– Земете коктел-чаша или силиконски калап.
– Обложете ја внатрешноста на чашата или калапот со тенки парчиња панцета, така што краевите на панцетата да висат над работ.

– Редослед на слоевите:
– Ставете малку рендан компир.
– Слој од зачинето пилешко месо.
– Слој од рендана моцарела/кашкавал.
– Повторете ги слоевите до врвот на чашата или калапот.
– Преклопете ги краевите на панцетата преку полнењето за да се затвори бомбицата.

3. Печење:
– Превртете ја чашата или калапот и внимателно извадете ја бомбицата на плех обложен со хартија за печење.

– Печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути, додека панцетата стане крцкава, а пилешкото месо се испече и остане сочно.

Совет за послужување:
Посипете ги бомбиците со малку лут сос или ситно исечкан магдонос. Послужете ги со кисела павлака или благ сос за потопување, кој ќе ја надополни нивната арома.