ПРОЛЕТНА ПИТА со штавеј и готови кори…Многу вкусна и апетитна…
Денес ви подаруваме еден вкусен и лесен рецепт за баница со штавеј, кој Миланка Славова го подготви со многу љубов за своите најблиски, пишува НМД.
Ова јадење е совршен спој на свежи пролетни зелени листови и крцкави кори, збогатени со сирење и јајца, а подготвено со едноставност и топлина.

Идеален за семеен ручек или дружба со пријатели, овој рецепт ќе ги освои сите со својата арома и вкус. Ајде да го направиме заедно! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 1 пакување готови кори (500 г) + 4 дополнителни листа од втор пакет (мојата тепсија е поголема)
– 1 кг штавеј (попарен и добро исцеден) или блитва/спанаќ…
– 200-300 г сирење (по вкус)
– 4 јајца
– 1 врзоп зелен кромид
– 1 страк праз (по желба, ако имате)
– 100 мл масло (за корите и премачкување)
– 30 г путер (за премачкување на крај)
– Сол (по вкус)
– НМД
Корисни алатки:
Комплет тепсии, цена ОВДЕ. Голем керамички сад за печење со капак, цена ОВДЕ. Огноотпорни стаклени садови за печење, цена ОВДЕ. Железна тепсија со рачки, цена ОВДЕ. Сет мини тепсии за пити, цена ОВДЕ. Грне, цена ОВДЕ.
Огноотпорни ракавици и силиконски кујнски алат, цена ОВДЕ. Силиконска шпатула, цена ОВДЕ. Нелепливи калапи за печење леб, цена ОВДЕ. Метално тенџере со капак, голем капацитет, цена ОВДЕ.
Кујнски крпи, цена ОВДЕ. Садови со капаци во разна големина, цена ОВДЕ. Нелепливи 3 силикони, цена ОВДЕ. Кутија за колачи, цена ОВДЕ. Жица за матење, цена ОВДЕ. Нож за сечење леб, цена ОВДЕ.
*Напомена: Оригиналниот рецепт не вклучува кисело млеко и сода бикарбона, па остануваме верни на таа традиција, но вие ако сакате, можете да додадете како прелив.
Постапка:
Штавејот добро измијте го, попарете го со врела вода и оставете го кратко да отстои. Потоа исцедете го темелно за да се ослободи од вишокот вода. Ситно исечкај го.
Во голем сад измешајте го исечканиот штавеј, ситно сечканиот зелен кромид (и праз, ако имате), сирењето (изронето со рака), јајцата и малку сол.
Додајте 2-3 лажици масло за сочност и добро измешајте.
Земете две кори од пакувањето. На првата рамномерно испрскајте масло, преклопете ја со втората кора, распоредете дел од филот и попрскајте ја со малку масло.
Па, завиткајте во ролат. Повторете го процесот со останатите кори и фил, додека ги потрошишите состојките.
Подмачкајте голема тава со малку масло и редете ги ролатите во неа (може во спирала или редови, по ваша желба).
Загрејте ја рерната на 170°C со вентилатор. Печете ја баницата околу 35-40 минути или додека да добие убава златно-кафеава боја.
Откако ќе ја извадите од рерна, намачкај ја топлата баница со путер за дополнителен вкус и сјај. Оставете ја малку да се излади пред сервирање.
Сервирање:
Послужете ја оваа пролетна баница со чаша ладно кисело млеко или свежа салата од домати и краставици. Уживајте во секој залак и споделете ја радоста со своите најмили!
Добар апетит и убав ден од срце!