Едeн од најубавите колачи досега. Пробавме разни рецепти и секогаш менувавме и додававме нешто, па сфативме дека едноставноста е најубава. Најтешки за приготвување во оваа торта се корите. Останатото е многу едноставно. А, ќе видите дека и тие лесно се приготвуваат…
Потребни ви се неколку состојки и тортата за кратко е готова. За слави, родендени, но и кога ни се јаде нешто благо секогаш оваа торта ми е прва опција. Еве што ви е потребно за да ја подготвите:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА КОРА: 3 свежи јајца, 200 г кристален шеќер, 3 лажици мед, 180 г маргарин, 1 лажичка сода бикарбона, 300 г полуостро брашно и 300 г половина меко брашно. ЗА ФИЛ: 400 г кристален шеќер, 1,70 кг 20% неутрална павлака.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден сад растопете ги маргаринот, шеќерот и медот заедно. Брзо ќе се стопи и потоа додајте една мала лажичка сода бикарбона. Ринглата нека биде вклучена на ниска температура, за да го заштитите медот од голема температура.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ќе почне лесно да се пени и смесата ќе стане кремаста. Се трга настрана да се излади малку. Смесата не треба да врие, доволно е малку да се растопи и соедини. Во друг сад изматете ги јајцата со миксер, истурете ја смесата од маргаринот, медот и шеќерот, истовремено матејќи со миксерот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во оваа смеса додајте го брашното и замесете тесто со рака. Брашно оди 600 грама: 300 грама остро, 300 грама меко. Тестото треба да биде меко. Ставете го во фрижидер да одмори неколку часа, околу 4 часа.




По изминтото време, извадете го тестото од фрижидерот и поделете го на 6 еднакви делови. Тоа ќе биде многу погодно за работа. Како калапи за еднакви кори користете проѕирни кеси за замрзнување со димензии 24х30, 6 кесички, 6 кори.
![]()
![]()
![]()
![]()
Откако ќе го ставите тестото во кесата, прво рачно наполнете дел од кесичката, од крај до крај, а потоа со оклагија почнувате нежно дополнително да го цедите тестото, односно да го развлекувате. Овој чекор можеби одзема малку време, но, истовремено може да биде и доста интересен.
![]()
![]()
![]()
![]()
Наполнетите кеси треба да стојат во замрзнувач неколку часа за подоцна полесно да се одвои тестото. Извадете ги корите од замрзнувачот, отсечете ги рабовите на кесичките и извадете ги тестата.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете лист хартија за печење на таа „гола“ страна од тестото и потоа превртете го тестото за да се спушти на хартијата. Тестото со хартијата за печење внимателно префрлете го во превртениот плех на рерната.
![]()
![]()
![]()
![]()
Секоја кора се пече во загреана рерна на 160 степени околу 8 минути. По печењето се остава кората да се излади. Доколку сакате потемни кори, печете ги минута подолго или по потреба. Сега изматете ги кремот и шеќерот. Не го правете тоа предвреме затоа што тогаш кремот би бил премногу разреден. И веднаш измачкајте ги корите и наредете ги слоевите.
На крајот медовината се посипува со остатоците од исечената кора, но веќе колачот е готов. Така, последниот слој од кремот посипете го со некои пофини бисквити, колку да се убави на око. Колачот МОРА да се излади и кисне 24 часа во фрижидер. Потоа исечете го по желба. Вкусно! / Coolinarka.com













