Home закуска Пријател од Италија ми го откри овој рецепт…Подобро јадење за вечера никогаш...

Пријател од Италија ми го откри овој рецепт…Подобро јадење за вечера никогаш не сум јадел…

Пријател од Италија ми го откри овој рецепт…Подобро јадење за вечера никогаш не сум јадел…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

250 г тестенини (макарони)
1 главица кромид
2 чешниња лук
1 голема црвена пиперка
600 г мелено месо
2 големи домати
1 страк праз
40 г путер
20 г брашно
500 мл млеко
100 г кашкавал или моцарела
цол и мелен црн и црвен пипер по вкус

ПОСТАПКА:

1.Сварете ги тестетените во врела вода според упатството на амбалажата.

2.На малку масло испржете ги кромидот и лукчето, додајте ја ситно сечканата пиперка и динстајте додека да омекне. Додајте го меленото месо и зачинете по вкус.

3.Кога месото ќе ја промени бојата и испари течноста, додајте ситно сечкани домати и продолжете со динстање на тивок оган под капак.

4.Ситно сечканиот праз испржете го на растопен путер, па додајте брашно и промешајте додека да се соедини, 1-2 минути.

5.Додајте го млекото и мешајте непрекинато додека зоврие и добие густина. Потоа изблендирајте го со рачен блендер. Сосот сипете го врз процедените макарони и промешајте.

6.По еден слој од смесата распределете ја во намастени огноотпорни садови. Врз макароните распоредете слој мелено месо, па повторно макарони.

7.Одозгора сипете рендан кашкавал и ставете да се потпече во загреана рерна на 180 степени, 30 минути. Постапката погледнете ја ОВДЕ.