Пријател од Италија ми го откри овој рецепт…Подобро јадење за вечера никогаш не сум јадел…Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
250 г тестенини (макарони)
1 главица кромид
2 чешниња лук
1 голема црвена пиперка
600 г мелено месо
2 големи домати
1 страк праз
40 г путер
20 г брашно
500 мл млеко
100 г кашкавал или моцарела
цол и мелен црн и црвен пипер по вкус
ПОСТАПКА:
1.Сварете ги тестетените во врела вода според упатството на амбалажата.
2.На малку масло испржете ги кромидот и лукчето, додајте ја ситно сечканата пиперка и динстајте додека да омекне. Додајте го меленото месо и зачинете по вкус.
3.Кога месото ќе ја промени бојата и испари течноста, додајте ситно сечкани домати и продолжете со динстање на тивок оган под капак.
4.Ситно сечканиот праз испржете го на растопен путер, па додајте брашно и промешајте додека да се соедини, 1-2 минути.
5.Додајте го млекото и мешајте непрекинато додека зоврие и добие густина. Потоа изблендирајте го со рачен блендер. Сосот сипете го врз процедените макарони и промешајте.
6.По еден слој од смесата распределете ја во намастени огноотпорни садови. Врз макароните распоредете слој мелено месо, па повторно макарони.
7.Одозгора сипете рендан кашкавал и ставете да се потпече во загреана рерна на 180 степени, 30 минути. Постапката погледнете ја ОВДЕ.