Home закуска Повкусни од виенски шницли…Не сум јадела повкусни тиквички од овие…

Повкусни од виенски шницли…Не сум јадела повкусни тиквички од овие…

Похувани тиквички – брз и вкусен рецепт

Тиквичките се вистинска ѕвезда во кујната кога сакате да подготвите нешто лесно, здраво и неверојатно вкусно.

Овој рецепт за похувани тиквички е идеален за брз оброк или вечера што ќе ја воодушеви целата фамилија.

Со крцкава кора и меко јадро, овие тиквички се толку вкусни што дури и децата ќе ги обожаваат.

Подгответе го овој едноставен рецепт и уживајте во совршената комбинација на вкусови, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 2 тиквички
– 1/2 лажичка сол
– 1/4 лажичка мелен црн пипер
– 3 јајца
– 3 лажици брашно (за смесата со јајца)
– 2 лажици рендан кашкавал
– 1 лажичка лук во прав
– 50 грама брашно (за похување)
– 100 грама лебни трошки
– 50 мл растително масло (за пржење)
– НМД

Постапка:

1. Исечете ги тиквичките на ленти со дебелина од приближно 5 мм. Посолете ги и зачинете ги со мелен црн пипер од двете страни.

2. Во длабок сад изматете ги јајцата, па додајте ги трите лажици брашно, ренданиот кашкавал и лукот во прав. Мешајте додека да добиете хомогена смеса.

3. Подгответе два одделни садови: во едниот ставете ги 50 грама брашно, а во другиот 100 грама лебни трошки.

4. Секоја лента од тиквички најпрво валкајте ја во брашно, потоа потопете ја во смесата со јајца и на крај обложете ја со лебни трошки.

5. Загрејте го растителното масло во тава на средна температура. Пржете ги тиквичките од двете страни додека да добијат златно-кафеава боја и крцкава текстура.

6. Откако ќе се испржат, ставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот масло.

7. Послужете ги топли, по желба со прилог од свежа салата или јогурт сос.

Уживајте во овој едноставен, а неверојатно вкусен рецепт за похувани тиквички! Постапката погледнете ја ви видео прилогот ОВДЕ: