Home Посно јадење ПОСНИ (веган) ЌОФТЕНЦА толку вкусни и сочни, прсти да излижеш!

ПОСНИ (веган) ЌОФТЕНЦА толку вкусни и сочни, прсти да излижеш!

ПОСНИ (веган) ЌОФТЕНЦА толку вкусни и сочни, прсти да излижеш!

Овие превкусни ќофтиња се подготвени од леќа, но имаат одличен вкус!

Оваа мала, но моќна состојка е вистински нутритивен џин – богата со протеини, влакна и железо, а сиромашна со масти, пишува НМД.

Во многу култури се смета за симбол на изобилство и среќа, па не е чудо што овие ќофтиња од леќа станале ѕвезди на трпезите ширум светот – од скромни кујни до свечени слави.

Со овој рецепт, ќофтињата добиваат нов изглед: крцкави однадвор, сочни однатре, и толку вкусни што дури и најголемите месољупци ќе побараат дополнување!

Потребни состојки:

– 130 г зелена или кафеава леќа
– 150 г ориз (или 300-350 г веќе сварен ориз)
– 100 г корен од целер
– 200 г моркови
– 200 г кромид
– 2 чешниња лук
– 2 лажици брашно од леблебија (замена: 2 лажици пченкарен гриз или 2 лажици мелени овесни снегулки)

Зачини:

– 3 лажички био-вегета
– 2 лажички хималајска сол
– 1/2 лажичка црн пипер
– 1 лажичка димена пиперка
– 1 лажичка слатка пиперка
– По желба: кари, босилек, мајчина душица

Постапка:

Леќата добро измијте ја и потопете ја во вода преку ноќ или барем 8 часа. Ова ќе ја направи помека и полесна за обработка.

Сварете го оризот или искористете остаток од претходен оброк (околу 300-350 г готов ориз).

Кромидот ситно исечкајте го, а целерот, морковите и лукот изрендајте ги на ситно ренде.

Откако ќе ја исцедите набабрената леќа, изблендирајте ја во мултипрактик. Не е проблем ако останат неколку цели зрна – тие додаваат текстура.

Во голем сад соединете ја блендираната леќа, сварениот ориз, ренданиот зеленчук, зачините и брашното од леблебија. Најдобро е да мешате со раце, гмечејќи ја смесата за да се изедначи.

Покријте ја смесата и оставете ја 10-15 минути за да се спојат вкусовите. Од смесата формирајте топчиња, плескавици или ќебапи – околу 20 парчиња.

Ќофтињата извалкајте ги во малку брашно и пржете ги на загреано масло. Не ги превртувајте додека не се формира крцкава кора од едната страна, па потоа повторете од другата.

РАЗЛИЧНИ ВКУСОВИ:

Овие ќофтиња можат да бидат толку разновидни што можете да експериментирате со смесата колку што сакате! На пример:

– Печурки за дополнителен вкус: Испржете 150-200 г печурки (шитаке, шампињони или вргањ), изблендирајте ги и додајте ги во смесата за умами-засилување.

– Тиквички или модар патлиџан: Изрендајте и исцедете 100-150 г од овие зеленчуци за посочна текстура.

– Зачинети варијации: Додајте лута пиперка или чили за оние што сакаат пикантен вкус.

– Сервирање: Послужете ги со тортиља и свежа салата, во сос од домати, со лепиња како бургери или едноставно со сос од јогурт со лук или нане.

Замрзнете половина од смесата ако не ја користите веднаш – само додајте 1-2 лажици брашно од леблебија по одмрзнувањето за да ја впие вишокот вода.

Пробајте ги и споделете ги вашите импресии – овие ќофтиња имаат моќ да ги освојат сите гурмани!