ПОСНИ ПОЛНЕТИ ПИПЕРКИ СО ГРАВ…Многу вкусно јадење за Бадник и посните денови…
Направете си ги овие полнети посни пиперки. Јадењето има одличен вкус, штом еднаш ќе ги направите, ќе ги сакате и нареден пат. Ако одберете убав грав за овие пиперки, резултатот со сигурност ќе биде воодушевувачки.
Рецептот на Валентина не може да ве разочара, како што вели таа, испробан е многупати и се прави едноставно. Во филот се става само грав, а доколку сакате може да додадете и зеленчук по вкус.
Некои сакаат да си додаваат морковчиња, пиперки, ориз, праз итн.., но навистина нема потреба бидејќи овие полнети пиперки се убави сами по себе. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
800 г-1 кг грав,
1 главица лук,
2 литри вода,
3-4 главици кромид (400-500 г),
1-2 лажици брашно,
сол, сув зачин, зачински црвен пипер во прав, црн пипер,
суви пиперки – можете да користите и свежи или кисели пиперки.
Време за готвење на гравот од 1 час и 30 минути до 2 часа.
За време, на готвењето, по потреба додавајте вода.
ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:
ПОСНИ ПОЛНЕТИ ПИПЕРКИ СО ГРАВ: Се послужуваат за Св. Никола, рецептот го наследив од баба ми
Видеото можете да го погледнете ОВДЕ: