Погачици со кикирики – посен рецепт
Овие крцкави посни погачици со богат вкус на кикирики се одличен избор за ужина или дополнување на трпезата за време на пости.
Нивната едноставна подготовка и уникатна текстура ќе ги воодушеват сите љубители на домашни пецива.
Следете го овој рецепт за да создадете вкусни погачици што лесно се вклопуваат во секоја пригода, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
За тестото:
300 мл вода
10 г сув квасец
1 лажичка шеќер
125 г маргарин (на собна температура)
2 лажички сол
550 г брашно
НМД
За филот-намаз:
125 г маргарин (на собна температура)
100 г мелени кикирики
За премачкување одозгора:
50 мл вода
1 лажица масло

Постапка:
1. Во сад со топла вода додајте го сувиот квасец и шеќерот. Промешајте и оставете ја смесата да отстои околу 10 минути за да се активира квасецот.
2. Во длабок сад ставете го маргаринот, исечен на коцки и омекнат на собна температура. Додајте ја солта и измешајте со виљушка.
Потоа, постепено додајте половина од брашното и мешајте со лажица. Додајте го преостанатото брашно и замесете меко тесто со раце. Покријте го тестото со проѕирна фолија и оставете го да ферментира додека го удвои волуменот.
3. За подготовка на филот, измешајте го маргаринот со мелените кикирики додека да добиете хомогена смеса слична на намаз.
4. Стасаното тесто истресете го на набрашнета површина и лесно премесете го. Развлечете го во правоаголна кора со дебелина од 1 см. Премачкајте половина од филот рамномерно преку целата површина.
5. Исечете го тестото на две места од горната и долната страна, подготвувајќи го за преклопување, слично на лиснато тесто.
Преклопете го тестото од горе и од долу кон средината, продолжувајќи додека да добиете компактна коцка. Покријте ја со фолија и оставете ја да отстои 10 минути.
6. Повторно развлечете го тестото во правоаголна кора и премачкајте го со преостанатиот фил. Повторете ја постапката на преклопување и оставете го тестото да отстои уште 10 минути.
7. Развлечете го тестото во кора со дебелина од 1 см. Со модла или чаша со пречник од 4 см вадете погачици или, за побрзо, исечете ја кората на коцки или ленти.
8. Наредете ги погачиците во плех обложен со хартија за печење, покријте ги и оставете ги да ферментираат 15 минути додека рерната се загрева на 200 степени.
9. Во 50 мл вода додајте 1 лажица масло, промешајте и со оваа смеса премачкајте ги погачиците одозгора.
10. Печете ги погачиците во загреана рерна на 200 степени околу 20 минути или додека да добијат златнокафеава боја.
Послужете ги топли или на собна температура и уживајте во нивниот богат вкус! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:





































