Home Посно јадење ПОСНИ КНЕДЛИ ОД КОМПИР (на вода)…Вкусни залчиња за секој ден…

ПОСНИ КНЕДЛИ ОД КОМПИР (на вода)…Вкусни залчиња за секој ден…

ПОСНИ КНЕДЛИ ОД КОМПИР (на вода)…Вкусни залчиња за секој ден…

Овие посни кнедли од компир се едноставни, вкусни и совршени како прилог или самостојно јадење, пишува НМД.

Направени со само неколку состојки и без многу труд, ќе ве освојат со својата мека текстура и крцкавата обвивка од лебни трошки.

Идеални за лесен оброк (пост на вода)! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (количината прилагодете ја според потребите):

– 500 г компир
– 500 г брашно или скроб/нишесте/густин (може помалку, по потреба)
– Лебни трошки
– Сол
– Прстофат прашок за печиво
– Малку вода (по потреба)
– НМД

Постапка:

Ставете 500 г компир да се вари во кора. Откако ќе се свари, излупете го и испасирајте го додека е топол.

Посолете го пирето и постепено додавајте брашно и малку прашок за печиво, месeјќи со малку вода доколку е потребно. Месете додека да добиете мазно тесто без грутчиња.

Развлечете го тестото со оклагија и исечете го на квадратчиња или тркалца. (Можете и да кинете топчиња или да црпите со лажица натопена во врела вода).

Спуштете ги кнедлите во зовриена солена вода и варете ги додека да испливаат на површината – знак дека се готови.

Пропржете лебни трошки во сува тава до златна боја, па извалкајте ги сварените кнедли во нив. Послужете ги топли и уживајте!

Совети:

– За дополнителен вкус, можете да додадете малку мелен црн пипер или зачини во тестото.

– Сервирајте ги со варен зеленчук, риба или лесен сос од домати за целосен оброк.

– Ако сакате покрцкава текстура, трошките можете да ги пропржите со малку масло (доколку не сте на строг пост).

Добар апетит!