Оваа торта уште наречена „Туфахија“, е одличен избор за посните денови, полна е со ореви и многу е сочна. Може да се приготвува преку целата година, а не само за време на постите. Испробајте го рецептот на Рада, ќе бидете воодушевени. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 8 јаболка, 150 г мелени ореви, 5 супени лажици зовриена вода, сок од 1/2 лимон, 1 мала лажичка цимет во прав, 1 супена лажица кафеав шеќер, 1 мала лажичка посен маргарин
За бисквитно тесто: 225 г брашно, 1 мала лажичка прашок за печиво (5 г), 1/2 мала лажичка сода бикарбона, ситно рендана кора од 1 лимон, 2 супени лажици џем од кајсии, 100 г шеќер, 100 мл масло, 225 мл вода или сок од јаболка, глазура по избор: шлаг, чоколадо, карамел или ореви

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Кога правите посебни туфахии од јаболка, не е важна големината на јаболката, зашто секое се приготвува и пече посебно. Меѓутоа, кога правите торта од туфахии, пожелно е јаболката да бидат со приближно иста големина.

![]()
![]()
![]()
![]()
Јаболката измијте ги, излупете ги издлабете ги внимателно без да ги скршите. Извадете ја срцевината за да можете да ги наполните со филот од ореви. За фил: сомелете 150 г ореви, залијте ги со пет супени лажици зовриена вода и додајте сок од половина лимон.
![]()
![]()
![]()
![]()
Не мора да додавате шеќер во оревите зашто ќе попримат блажина од јаболката. Добро промешајте за да се изедначи смесата, а потоа со мала лажичка внимателно наполнете ги издлабените јаболка. Вклучете ја рерната да се загрева на 180 степени.

![]()
![]()
![]()
![]()

Тркалезен калап за торти со флексибилен обрач (22 см) обложете го со хартија и на дното наросете кафеав шеќер и малку посен маргарин. Наполнете го калапот со полнетите јаболка, одозгора наросете ги со цимет во прав, па ставете ги да се испечат 20-тина минути во претходно загреаната рерна. За тоа време пригответе го тестото за бисквит кое се прелива преку јаболката:




Во подлабок сад просејте 225 г брашно и помешајте го половина кесичка прашок за печиво (една мала лажичка) и половина мала лажичка сода бикарбона. Во брашното додајте 100 г шеќер и ситно рендана кора од еден лимон. Промешајте ги сувите состојки со кујнска шпатула додека да се изедначат.

![]()
![]()
![]()
![]()

Потоа додајте ги влажните состојки: две супени лажици џем од кајсии, 100 мл масло за готвење и 225 мл вода или сок од јаболка. Сето добро изматете го со кујнска жица маталка додека да се изедначи во хомогена, мазна смеса без грутчиња, со конзистенција на густ јогурт.

![]()
![]()
![]()
![]()

Извадете ги печените јаболка од рерна и залијте го бисквитното тесто. Најпрво пополнете ги празнините помеѓу јаболката, па прелијте и преку нив. протресете го калапот за да се распореди смесата и да се пополнат сите празнини, па вратете во рерна да се допече уште 30-тина минути.


Печената торта оставете ја малку во калапот да се подизлади (15-тина минути), па внимателно превртете ја и отстранете го обрачот. Отстранете ја хартијата за печење и вратете го назад обрачот додека убаво да се олади (за да остане стегната). Потоа можете да ја декорирате по сопствен избор. Деталите погледнете ги ОВДЕ.











