Home Посно јадење Посна проја со зелје…Вкусен дар од природата!

Посна проја со зелје…Вкусен дар од природата!

Посна проја, фото и рецепт на Лидија Лики Ристовска

Посна проја со зелје и коприва…Вкусен дар од природата

Кога станува збор за вкусни и здрави рецепти, нашата драга членка Лидија Лики Ристовска секогаш знае да нè изненади со своите креации.

Нејзината посна проја со зелје, објавена во групата НМД рецепти, освои многу срца со својата едноставност и неверојатен вкус.

Посна проја, фото и рецепт на Лидија Лики Ристовска

„Мојата е со коприва и има предобар вкус“, вели Лидија, и ние не можеме а да да не се согласиме, бидејќи вкусот е навистина неодолив!

Ова јадење е идеално за посни денови, а комбинацијата од пченкарно брашно и свежо зелје го прави совршен оброк или ужина за секој ден.

Во продолжение ви го пренесуваме овој фантастичен рецепт, заедно со сите детали за да го подготвите дома. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 2 чаши бело брашно
– 3 чаши пченкарно брашно
– 2,5 чаши газирана вода
– 1,5 кесичка прашок за печиво
– 1 лажичка сол
– 300 г ситно сечкано зелје (лобода, спанаќ, коприва, блитва или комбинација по ваш избор)
– Сусам за посипување одозгора

Постапка:

Измијте го зелјето (или копривата, доколку ја користите) и ситно исечкајте го.

Ако користите коприва, кратко бланширајте ја во врела вода за да омекне и да се отстранат евентуалните боцки, па потоа добро исцедете ја.

Во длабок сад измешајте ги белото и пченкарното брашно, прашокот за печиво и солта. Додајте го ситно сечканото зелје и добро промешајте за да се распредели рамномерно.

Постепено додавајте ја газираната вода, мешајќи со лажица или маталка додека да добиете хомогена смеса. Текстурата треба да биде густа, но течна – типична за проја.

Префрлете ја смесата во намастена тава (со средна големина) или обложена со хартија за печење. Посипете сусам одозгора за дополнителен вкус и декоративен изглед.

Печете во загреана рерна на 200 степени Целзиусови околу 40 минути или додека пројата да добие убава златно-кафеава боја и да почне да мириса неодоливо. Проверете со чепкалка – ако излезе сува, пројата е готова.

Оставете ја малку да се излади, па исечете ја на коцки или триаголници. Послужете ја топла или на собна температура, сама или со кисело млеко, јогурт или ајвар.

Оваа посна проја е вистински доказ дека едноставните состојки можат да создадат неверојатен вкус.

Благодарение на Лидија, сега и вие можете да уживате во овој рецепт што сигурно ќе стане омилен во вашето домаќинство.

Испробајте ја и споделете го вашето искуство – сигурни сме дека ќе се согласите со Лидија дека вкусот е предобар!