Home Посно јадење ПОСНА ПАШТЕТА ОД ОРЕВИ…Мачкајте на леб или додајте како прилог, никогаш повкусна!

ПОСНА ПАШТЕТА ОД ОРЕВИ…Мачкајте на леб или додајте како прилог, никогаш повкусна!

ПОСНА ПАШТЕТА ОД ОРЕВИ…Мачкајте на леб или додајте како прилог, никогаш повкусна!

Кога мислите дека кромпирот го знаете од сите агли – варен, печен, пржен – или пак оревите ги гледате само како грицка, време е да ги откриете во сосема ново светло!

Овие две паштети со ореви се кремасти, вкусни и изненадувачки едноставни за подготовка, пишува НМД.

Совршени за мачкање на парче леб, како прилог или дури и како дип за зеленчук. Подгответе се да ги воодушевите вашите сетила со овие два рецепта – еден посен и брз, друг со кромпир за подлабок вкус!

Ќе ви откриеме два начини како да приготвите посна паштета од ореви.

Во првиот рецепт базата се ореви и има интензивен вкус на овие јаткасти плодови кој можете да го прилагодувате според зачините кои ќе ги додадете.

А пак, вториот рецепт е комбинација од ореви со компири и е доста поекономичен од првиот. Испробајте ги давата рецепти, нема да се покаете…

Рецепт 1: Посна паштета од ореви – Никогаш повкусна!

Оваа посна паштета од ореви е вистинска ѕвезда меѓу брзите рецепти – едноставна, богата со вкус и идеална за секоја пригода.

Без разлика дали ја мачкате на леб или ја сервирате како прилог, ќе ве освои со својата едноставност и арома.

Потребни состојки (за 4 порции):
– 200 г мелени ореви
– Зачин од зеленчук (по вкус, околу 1 лажичка)
– Сол (по вкус)
– Црн пипер (по вкус)
– 1 чешне лук (ситно исечкано или изгмечено)
– 1 лажичка сенф
– Вода (малку врела, околу 50-100 мл, по потреба)
– НМД

Постапка:

Во сад ставете ги мелените ореви, додајте малку врела вода (почнете со 50 мл), зачин од зеленчук и сол. Мешајте додека да добиете густа каша.

Во кашата додајте црн пипер, ситно исечканото или изгмечено чешне лук и сенфот. Добро измешајте за да се соединат состојките.

Ако смесата е премногу густа, додајте уште малку врела вода (по 1 лажица) додека да добиете мазна и кремаста текстура. Оставете ја да се олади пред сервирање.

Нутритивна вредност (приближна, по порција од 50 г):
– Калории: ~220 kcal
– Протеини: 5 г
– Јаглехидрати: 3 г (од кои шеќери: 1 г)
– Масти: 20 г (од кои заситени: 2 г)
– Влакна: 2 г
– Натриум: зависи од додадената сол и зачин

Забелешка: оревите носат здрави масти и протеини, а сенфот и лукот додаваат карактер на вкусот.

Совет плус: сервирајте со тост или свеж зеленчук. За поинтензивен вкус, оставете ја паштетата да отстои 30 минути пред консумација.

Рецепт 2: Паштета со кромпир и ореви – Кремаста и богата

Овој рецепт го трансформира обичниот кромпир во нешто посебно, пишува НМД.

Комбинацијата со ореви и лимон создава паштета што е истовремено едноставна и префинета – совршена за денови кога сакате нешто ново на трпезата.

Потребни состојки (за 4-6 порции):
– 400 г кромпири (средна големина, околу 3-4 парчиња)
– 100 г ореви (мелени или цели, по желба)
– Сок од половина лимон (околу 2 лажици)
– 1 чешне лук (ситно исечкано или изгмечено)
– Сол и црн пипер по вкус
– Вода од варењето на кромпирот (по потреба, околу 50-100 мл)
– НМД

Постапка:

Излупете ги кромпирите и исечете ги на коцки со еднаква големина за да се сварат рамномерно.

Ставете ги во тенџере со вода, посолете малку и варете ги додека не омекнат (околу 15-20 минути). Откако ќе се сварени, исцедете ги, но задржете ја водата од варењето. Оставете ги да се оладат.

Ако оревите не се мелени, ставете ги во блендер или мелница и кратко процесирајте ги додека да добиете груба текстура. Не ги правете премногу фини за да ја задржат својата крцкавост во паштетата.

Во длабок сад или блендер ставете ги оладените кромпири, мелените ореви, ситно исечканото чешне лук, сокот од лимун, малку сол и црн пипер.

Блендирајте со рачен миксер или во блендер додека да добиете мазна смеса.

Ако смесата е премногу густа, додавајте по една лажица од водата во која се вареше кромпирот, мешајќи додека да ја постигнете посакуваната кремаста текстура.

Внимавајте да не додадете премногу вода одеднаш!

Пробајте ја паштетата и прилагодете ја солта, пиперот или лимоновиот сок по вкус. За најдобар резултат, оставете ја да отстои во фрижидер неколку часа, идеално преку ноќ.

Нутритивна вредност (приближна, по порција од 100 г):
– Калории: ~180 kcal
– Протеини: 4 г
– Јаглехидрати: 15 г (од кои шеќери: 1 г)
– Масти: 12 г (од кои заситени: 1,5 г)
– Влакна: 2,5 г
– Натриум: зависи од додадената сол

Забелешка: оревите додаваат здрави масти и протеини, додека кромпирот обезбедува енергија од јаглехидрати.

Совет плус: оваа паштета е уште повкусна кога ќе се остави да се „здружи“ преку ноќ. Сервирајте ја со тост, крекери или свеж зеленчук. За екстра вкус, можете да додадете малку свеж магдонос или прстофат мелен коријандер.

Заклучок

Двата рецепта нудат различен пристап кон оревите – едниот е брз и посен, другиот е побогат и со кромпир. Изберете го оној што ви одговара на расположението и уживајте во овие кремасти деликатеси!

Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: