Home закуска Помфрит од модар патлиџан…Вака испечен е прсти да излижеш!

Помфрит од модар патлиџан…Вака испечен е прсти да излижеш!

Помфрит од модар патлиџан…Вака испечен е прсти да излижеш!

„Секое јадење е приказна, а секој залак – поглавје од неа.“ Оваа мисла совршено го опишува скромниот, но неверојатно вкусен модар патлиџан, кој со векови ги освојува трпезите ширум светот.

Интересен факт: дали знаете дека модриот патлиџан всушност не е зеленчук, туку бобинка?

Потекнува од Индија, каде што се одгледувал уште пред 4.000 години, а денес е ѕвезда во медитеранската кујна.

Ова јадење не само што е вкусно, туку и здраво – богато е со антиоксиданси, особено насунин, кој го штити мозокот и го подобрува здравјето на срцето, пишува НМД.

Совет: Модриот патлиџан е одличен избор за сите што сакаат да внесат повеќе растителни влакна и да го намалат холестеролот.

Посебно се препорачува за постари лица, вегетаријанци и оние што се грижат за својата линија, бидејќи е нискокалоричен, а дава чувство на ситост.

Потребни состојки

За модриот патлиџан:
– 1 модар патлиџан
– 1 чешне лук
–  оригано
– 50 г сусам
– 40 мл маслиново масло
– 50 грРендан пармезан или кашкавал
– сол и црн пипер
– слатка пиперка во прав
– НМД

За јогурт-сос:
– 150 г цврст јогурт или кисела павлака
– магдонос
– 1 чешне лук
– сок од половина лимон
– сол

Постапка:

Загрејте ја рерната на 200 °C (392 °F). Исечете го модриот патлиџан на кругови или долги ленти, по ваша желба.

Посолете го и оставете го да отстои 10-15 минути за да ја пушти горчината, па избришете го со кујнска хартија.

Во сад измешајте го маслиновото масло со ситно исечканиот лук, сувото оригано, сол, црн и црвен пипер. Премачкајте ги парчињата модар патлиџан со оваа смеса.

Поросете ги со сусам и рендан пармезан рамномерно од сите страни.

Ставете ги подготвените парчиња на плех обложен со хартија за печење. Печете во загреана рерна околу 25 минути, додека да добијат златно-кафеава боја и крцкава кора.

Во меѓувреме, во сад измешајте го јогуртот со ситно исечкан магдонос, ситно исечкано чешне лук, сокот од половина лимон и малку сол. Добро промешајте додека сосот стане кремаст.

Извадете го печениот модар патлиџан од рерна, оставете го малку да се излади и послужете го со јогурт-сосот. Декорирајте со свеж магдонос за дополнителна свежина.

Уживајте во овој едноставен, но неверојатно вкусен рецепт кој ги надминува дури и најдобрите помфрити! Добар апетит! Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/D3cUe2cavKw?si=ktNw5dTn4cD7FI5Q