Home Посно јадење Полнети пиперки со фил од ореви…Посна уметност на трпезата…(посно на вода)

Полнети пиперки со фил од ореви…Посна уметност на трпезата…(посно на вода)

Фото и рецепт на Верица НИколиќ

Полнети пиперки со фил од ореви…Посна уметност на трпезата…(посно на вода). Рецепт и фото на Верица Николиќ.

Ова неверојатно вкусна посна комбинација на црвени пиперки, ореви и зеленчук е вистинско уживање за сите сетила!

Фото и рецепт на Верица НИколиќ

Совршено јадење за време на пост, но и за секој ден кога сакате лесно, здраво и богато јадење, пишува НМД.

Со креативен фил и богат сос, овие полнети пиперки ќе станат вашиот нов омилен рецепт кој го претстави Верица Николиќ. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

За филот:
– 6 поголеми црвени шилјести пиперки
– 100 г моркови
– 100 г праз
– 60 г соини снегулки
– 200 г печурки (шампињони)
– 80 г ориз
– 80 г мелени ореви
– 100 мл домашен варен домат
– 2 лажички сув растителен зачин
– 1 лажичка мелен црн пипер
– 2 лажички црвен пипер

За преливот:
– 300 мл вода
– 300 мл домашен варен домат
– 2 лажички брашно
– Сув растителен зачин по вкус
– НМД

Фото и рецепт на Верица НИколиќ

Корисни алатки:

Миксер за тесто, цена ОВДЕ. Комплет сад со алатки за тесто, цена ОВДЕ. Миксер, цена – ОВДЕ. Кујнска вага, цена ОВДЕ. Калап за печење, цена ОВДЕ. Калап за ферментирање тесто, цена ОВДЕ.

Огноотпорни ракавици и силиконски кујнски алат, цена ОВДЕ. Силиконска шпатула, цена ОВДЕ. Нелепливи калапи за печење леб, цена ОВДЕ. Метално тенџере со капак, голем капацитет, цена ОВДЕ.

Кујнски крпи, цена ОВДЕ. Садови со капаци во разна големина, цена ОВДЕ. Нелепливи 3 силикони, цена ОВДЕ. Кутија за колачи, цена ОВДЕ. Жица за матење, цена ОВДЕ. Нож за сечење леб, цена ОВДЕ.

Постапка:

1. Подготовка на филот: Соините снегулки потопете ги во топла вода и оставете ги да набабрат околу 30 минути.

Морковите, празот и печурките ситно исечкајте ги, а оризот полусварете го. Во тава на малку вода продинстајте ги исечканите моркови, праз и печурки.

Кога зеленчукот ќе омекне, а водата испари, додајте ги зачините: сувиот растителен зачин, мелениот црн пипер и црвениот пипер.

Промешајте добро, па додајте ги добро исцедените соини снегулки. Повторно измешајте, додајте го полусварениот ориз и мелените ореви.

Сè убаво соединете, додајте го домашниот варен домат, промешајте и пробајте дали е потребно да додадете уште зачини. Оставете го филот да се излади.

2. Полнење на пиперките: Пиперките исчистете ги од дршките и семките. Наполнете ги со подготвениот фил и редете ги во подлабок сад со нелепливо дно.

Доколку ви остане фил, распоредете го меѓу пиперките. Потоа, секоја пиперка набодете ја со чепкалка неколку пати.

Подгответе го преливот: во водата разматете го брашното, па додајте го домашниот варен домат и зачинете со сув растителен зачин по вкус. Прелијте ги пиперките со оваа смеса.

3. Печење: Ставете го садот во претходно загреана рерна на 200°C и печете додека пиперките да добијат лесна златна боја, а сосот да се згусне. Сервирајте топло и уживајте во овој посен специјалитет!

Овој рецепт е едноставен, но полн со вкусови што ќе ги воодушеват и најпребирливите гурмани. Пријатно!