Home закуска Подварок со свински врат – најдобриот рецепт, нема конкуренција!

Подварок со свински врат – најдобриот рецепт, нема конкуренција!

Подварок со свински врат

Подварокот со свински врат е традиционално јадење што ги спојува богатите вкусови на киселата зелка и сочното свинско месо, надополнети со аромата на сланина и зачини.

Ова јадење е совршено за семејни собири или зимски денови кога се бара утеха во топол, срдечен оброк. Следете го овој рецепт за да подготвите вкусен подварок што ќе ги воодушеви сите околу трпезата, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1,3 кг свински врат во едно парче
– 2 средни главици кисела зелка
– 2 главици кромид
– 200 г сува сланина
– 1/2 лажичка слатка пиперка во прав
– 1-2 полни лажици маст
– зачин по вкус
– сол по вкус
– црн пипер по вкус
– НМД

Постапка:

1. Исечете го свинскиот врат на поголеми парчиња. Секое парче посолете го, наросете го со зачин и малку слатка пиперка во прав.

2. Во голема тава загрејте 1-2 лажици маст на средна температура. Пропржете ги парчињата месо додека да добијат убава златно-кафеава боја. Извадете го месото и оставете го настрана на чинија.

3. Во истата тава, во преостанатата маст, додајте го ситно исечканиот кромид и сувата сланина исечена на коцки. Динстајте додека кромидот не омекне и не стане стаклест. Зачинете.

4. Киселата зелка добро исплакнете ја во ладна вода за да се намали вишокот сол, па исечкајте ја на помали парчиња.

Додајте ја исцедената зелка во тавата со кромидот и сланината. Динстајте ја на средна температура, повремено додавајќи мала количина вода за да не загори.

По околу 10 минути, додајте 1/2 лажичка слатка пиперка во прав и продолжете со динстање околу 1 час, додека зелката целосно омекне.

5. Во длабок сад за печење или огноотпорен сад ставете ја динстаната зелка. Врз зелката распоредете ги парчињата месо, внимавајќи дел од месото да биде покриено со зелка за да остане сочно за време на печењето.

6. Покријте го садот со капак или алуминиумска фолија и печете во загреана рерна на 200°C околу 1 час. Потоа, отстранете го капакот, превртете ги парчињата месо и печете уште 20-30 минути за да добијат крцкава кора.

7. Извадете го подварокот од рерната и оставете го да отстои неколку минути пред сервирање. Послужете го топол, по желба со парче домашен леб или варени компири.

Уживајте во овој вкусен и ароматичен оброк! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: