Home пита Пита над питите…Еднаш штом ја пробате, често ќе ја правите…Со вкус на...

Пита над питите…Еднаш штом ја пробате, често ќе ја правите…Со вкус на бурек, одлична за секаква пригода

Пита со месо – неодолив домашен рецепт

Оваа пита со месо е вистинско гастрономско уживање што ќе ги воодушеви сите љубители на домашната кујна.

Со совршена комбинација од меко тесто и богат фил, ова јадење е идеално за семејни собири или посебни пригоди.

Иако подготовката бара малку време и труд, резултатот вреди за секој вложен момент. Следете го овој детален рецепт и создадете вкусна пита што ќе стане омилена во вашиот дом, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

– 650 г брашно
– 350 мл топла вода
– 100 мл топло млеко
– 30 мл масло
– 130 г путер (омекнат)
– 5 г сув квасец
– 1 лажичка шеќер
– 1 лажичка сол
– 700 г мелено месо
– 2 главици кромид
– 1 морков
– 1 лажица доматно пире
– 1 јајце (за филот)
– 3 јајца (за преливот)
– 50 мл млеко (за преливот)
– 100 г кисела павлака
– Зачини по вкус: црн пипер, сув зеленчуков зачин (вегета), сол, малку мирудија, 1 лажичка црвен пипер
– НМД

Постапка

1. Во сад измешајте ја топлата вода, топлото млеко, сувиот квасец, шеќерот и солта. Промешајте додека состојките се соединат.

2. Постепено додавајте го брашното (650 г) и замесете средно тврдо тесто. Додајте го маслото (30 мл) и продолжете со месење додека тестото стане мазно и еластично.

3. Покријте го тестото со проѕирна фолија и оставете го да отстои 30 минути на собна температура.

4. По половина час, извадете го тестото на набрашнета површина и развлечете го во правоаголна форма со дебелина од 1 см.

5. Премачкајте го со омекнатиот путер (130 г). Преклопете го тестото како за лиснато тесто, како книга.

6. Завиткајте го во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер да отстои додека го подготвувате филот.

7. За филот, ситно исечкајте ги двете главици кромид и испржете ги на малку масло додека да омекнат. Додајте го ситно ренданиот морков и доматното пире, па продолжете со пржење уште неколку минути.

8. Во сад со мелено месо додајте ги испржените кромид и морков, едно јајце и зачинете по вкус. Добро измешајте за да се соединат состојките.

9. Извадете го тестото од фрижидерот, ставете го на набрашнета површина и развлечете го во кора со дебелина од 0,5 см.

10. Исечете го тестото на ленти широки 5 см. По средината на секоја лента распоредете дел од филот со месо.

11. Подигнете ги двата краја на лентата и спојте ги на врвот, формирајќи ролна. Поставете ги ролните во подмачкан или обложен плех, со спојот свртен надолу.

12. Исечете ги ролните на коцки со големина од 4–5 см.

13. Во сад изматете три јајца со малку сол, додајте 50 мл млеко и 100 г кисела павлака. Добро измешајте и прелијте ја смесата преку питата во плехот. Со четка рамномерно распоредете го преливот.

14. Печете ја питата во загреана рерна на 200 °C околу 35–40 минути или додека не добие златнокафеава боја.

15. По печењето, премачкајте ја питата со малку путер за дополнителен сјај и вкус. Оставете ја да се излади неколку минути пред сечење.

Оваа пита е идеална за послужување топла или на собна температура.

Совршена е како главно јадење или закуска, а нејзината сочност и богат вкус ќе ги воодушеват сите што ќе ја пробаат. Уживајте во секој залак! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: