Либанско пилешко со лимон и лук во стил на ресторанот Ал Асеел
Овој рецепт е инспириран од препознатливото јадење на познатиот либански ресторан Ал Асеел во Сиднеј.
Пилето се маринира во смеса од јогурт, лимон и лук, а потоа се прелива со кремаст сос со интензивен вкус.
Овој деликатес ќе ве освои со својата арома и вкус, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За маринадата:
500 г пилешко бело месо, исечено на парчиња од 4 см
65 г цврст јогурт или кисела павлака (4 супени лажици)
45 мл сок од лимон (3 супени лажици)
15 г лук, ситно мелени (околу 4 големи чешниња)
15 мл маслиново масло (1 супена лажица)
5 г готварска сол (1 лажичка, или 2,5 г обична сол, или 6,25 г сол во снегулки)
За сосот од јогурт со лимон и лук:
250 г цврст јогурт или кисела павлака (1 чаша)
2,5 г лук, ситно рендан (околу 1 чешне)
30 мл екстра девствено маслиново масло (2 супени лажици)
22,5 мл сок од лимон (1,5 супена лажица)
15 г таан (1 супена лажица, или дополнителна 1 супена лажица маслиново масло)
15 мл вода (1 супена лажица)
5 г готварска сол (1 лажичка, или 2,5 г обична сол, или 6,25 г сол во снегулки)
НМД
За готвење и сервирање:
30 мл маслиново масло, за готвење (2 супени лажици)
5 г магдонос, крупно исечкан (1 лажичка, или мешавина од магдонос и нане во еднакви делови)
неколку парчиња лимон, за гарнирање
екстра девствено маслиново масло, за посипување одозгора
Постапка
1. Измешајте ги сите состојки за маринадата во сад. Додајте го пилешкото месо и добро измешајте за да се премачка. Покријте го садот и оставете го месото да се маринира во фрижидер од 12 до 24 часа.
2. За сосот, измешајте ги сите состојки во сад и добро промешајте. Оставете го сосот да отстои на собна температура најмалку 1 час. Пред употреба, загрејте го сосот во микробранова печка 40 секунди и повторно промешајте.
3. Загрејте 15 мл маслиново масло (1 супена лажица) во голема нелеплива тава на висока температура. Исцедете го вишокот маринада од пилешкото месо.
Пржете половина од пилешкото месо 1,5 до 2 минути од секоја страна, додека да добие златна боја. Префрлете го на чинија. Исчистете ги изгорените остатоци од тавата, додајте уште 15 мл маслиново масло и испржете го преостанатото пилешко месо.
4. На чинија за сервирање распоредете половина од сосот. Врз него наредете го испрженото пилешко месо, а потоа прелијте го со преостанатиот сос.
Поросете со малку екстра девствено маслиново масло и посипете со исечкан магдонос. Сервирајте го јадењето со парчиња лимон и леб.
Уживајте во автентичниот вкус на либанската кујна! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:




































