Секогаш чував леб во кесата кај што го купував и тоа само по полoвина векна за да не мувлоса, а кога пекарот ми го кажа трикот како правилно да го чувам лебот, сфатив дека нема потреба да го правам тоа.
Дали купувате леб и го виткате во ќеса или фолија за виткање на храна? Во нашите супермаркети се продаваат лебови спакувани во обични целофански кеси со пластични спојки за хартија, но видов и лебови завиткани во хартиени пакувања.
Секогаш земам од седумдневниот бел леб, не јадеме ‘ржан или црн, на сопругот не му се допаѓаат. И најчесто не јадеме многу леб, јас купувам по половина векна, веќе исечена за да имаме за некогаш ако правам манџа или некој ручек што се јаде со леб.
![]()
![]()
![]()
![]()
Практично од лебот ја вадевме пластичната етикета, ќе изедевме неколку парчиња, ќе го затворевме во пластичната кеса и така ќе го остававме до наредното отворање. Дома немам од оние дрвени или пластични корпи што се за чување леб.

![]()
![]()
![]()
![]()
И пред некој ден прочитав, не препорачуваат лебот да се купува на половина исечен, секогаш пекарите советуваат да купувате цели лебови. И, исто така – не се препорачува лебот да се чува во истото пакувањето после отворањето.
![]()
![]()
![]()
![]()
Причината за оваа категорична препорака е брзата појава на мувла. Дури и пекарите ги пакуваат пекарските производи во ваква фолија додека печивата се жешки, а поради тоа кондензатот и често поради тоа се формира полиетилен. Така е – често купував и забележував капки во кесата со лебот, ако сè уште имаше топли лебови.
![]()
![]()
![]()
![]()
И ако го чувате исечениот леб во кеса на масата, на директна светлина, мувлата со сигурност ќе се појави поради директната топлина и кондензацијата и тоа не на третиот, туку и на вториот ден по купувањето. А тоа е многу штeтнo за здравјето.




Понекогаш може да се појават и две до три точки мувла без за забележите и така да го изедете лебот. Исто така, не е препорачливо да ги завиткувате парчињата леб што ви останале во хартија или да ги покривате со крпа, така лебот брзо се суши.

![]()
![]()
![]()
![]()
Пред некој ден му се пожалив на пекарот од кај што често купувам печива и тој ми го даде следниот совет: Лебот треба да се чува во дрвен сад, на суво и темно место, подалеку од бактериите, не во фрижидер и не во близина на прозорец.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ако лебот го чувате во кеса – не оставајте го на сонце бидејќи на тој начин се загрева, а ова е директен начин за формирање на мувла, што на почетокот не е ни забележливо, но сепак постои. Пекарите велат дека на исечен леб се прави трипати побрзо мувла отколку на цела векна. А јас не ни знаев за тоа.
![]()
![]()
![]()
![]()
Во принцип, сега ќе треба да побарам и да купам дрвен сад за леб, но се сомневам дека оваа работа не е евтина. Додека го направам тоа лебот го чувам вака: на дното ставам хартиена салфетка и го оставам подалеку од сончева светлина каде што нема толку топлина и го покривам со една дрвена корпа која што е наменета за украси.




































