Овие печива се прават многу лесно и едноставно и ќе ви биде потребно малку време да го направите тестото. Тестото не се чека да стасува, односно директно преминувате на правење топчиња. Може да ги филувате со кашкавал, тоа е основен фил кој дава преубав вкус.
По печењето или кога ќе го додадете кашкавалот може да ставите и други состојки по ваш избор како: сувомеснато, ајвар, некоја салата, кисели краставички… Може да ги правите во било кое време, а особено се погодни за оние кои секогаш се зафатени. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 јајца (од едното се вади само жолчката), 2 чаши јогурт, 1 чаша масло, 1 мала лажичка сол, 2 кесички прашок за печиво, 5 чаши брашно (се додава постепено). ЗА ФИЛОТ: 150 г чедар кашкавал и сусам за наросување. Како мерка се користи чаша од 200 мл.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Од едно јајце издвојте ја само жолчката и ставете ја во сад настрана. Белката соединете ја со другото јајце и размешајте со жица или маталка додека да се разредат пенасто. Во една чаша од 200 мл измерете на двапати јогурт, 400 мл.

![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте го во смесата со јајца. Ставете 200 мл масло и 1 мала лажичка сол. Потоа додајте 2 кесички прашок за печиво и убаво измешајте ги сите состојки. На крајот постепено започнете да го додавате брашното додека мешате со шпатула или жица.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потребно е околу 5 чаши брашно, но одземете 50 г помалку или повеќе, во зависност од квалитетот на брашното кое го користите. Кога смесата повеќе нема да биде леплива, тоа е знак дека е доволно брашно. Смесата треба да изгледа како помали грутчиња кои се делат едно меѓу друго.





Тогаш преминете на месење со раце додека формирате фино, меко и мазно тесто кое нема да се лепи. Тестото префрлете го на рамна површина и веднаш од него формирајте 16 топчиња со приближно иста големина. Секое топче посебно се развлекува со прсти во форма на круг.
![]()
![]()
![]()
![]()
На средина од тестата се става по едно правоаголно парче чедар кашкавал или некој друг по ваш избор. Веднаш започнете да ги затворате печивата во елипсовидна форма, а одозгора ,,лепете” ги со прстите како венец (погледни видео).

![]()
![]()
![]()
![]()
Вака подготвените теста редете ги на плех обложен со хартија за печење и премачкајте ги со жолчката која првично ја одделивте од едното јајце. Печивата наросете ги со сусам и ставете ги на печење во претходно загреана рерна на 180 степени.

![]()
![]()
![]()
![]()

Се печат кратко додека да потемнат и малку да се подигнат. Имаат феноменален вкус. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.











