ПЕЧЕН ПРАЗ за душа и тело (посно)…Прсти да излижеш! Тајната на вкусот ги изненади сите…
Ова јадење можете да го подготвите со масло или само со вода, речиси и да нема разлика, пишува НМД…
„Едно ладно мартовско попладне, се собравме дваесетина пријатели околу трпезата на нашите домаќини.
Мирисот што се ширеше од кујната беше неодолив, а вкусот на јадењето што ни го послужија – уште подобар.
Додека чиниите се празнеа, сите почнавме да шпекулираме:
„Дали е ова некоја фина зеленчукова мешавина? Можеби нешто егзотично?“ На крајот, кога домаќините ни ја открија тајната – обичен праз! – останавме со подотворени усти.“
Ова скромно јадење, направено од состојка што често ја занемаруваме, се покажа како вистински кулинарски триумф.
Еве го рецептот што ќе ве натера да го засакате празот на нов начин!
Потребни состојки (за 4 лица):
– 6-8 страка праз (средна големина, добро исчистени)
– 2 лажици маслиново масло, ако постите на вода – исклучете го (може да додадете и повеќе, по вкус)
– 1 среден домат (излупен и изрендан)
– 1 мал врзоп магдонос (ситно исечкан)
– сол по вкус
– 100 мл вода (или малку повеќе, за да не загори)
– НМД
ПОСТАПКА:
Исчистете го празот темелно, отстранувајќи ги надворешните листови и добро измијте го од нечистотија. Оставете ги страковите цели, без сечење.
Во соодветен огноотпорен сад со капак, наредете ги страковите праз еден до друг, како војници во строј.
Посипете сол врз празот, додајте го ситно исечканиот магдонос и прелијте со маслиновото масло (ако постите на вода, исклучете го маслото).
Додајте вода, но само толку колку да го покрие дното и да спречи загорување.
Ставете го тавчето во загреана рерна на 180°C и печете околу 30-40 минути, додека празот да омекне и почне да добива златеста боја.
Алтернативно, можете да го готвите на рингла на средна температура, под капак.
Кога празот ќе омекне, додајте го изренданиот домат. Оставете да крчка уште 10-15 минути на тивок оган, за да се спојат вкусовите. Зачинете по вкус со ароматични билки.
Послужете го топло, со парче домашен леб за да ги макате испуштените сокови – верувајте ми, ќе сакате да го излижете чиничето!
Нутритивна вредност на празот
Празот е вистинска ризница на хранливи материи, а притоа е нискокалоричен (околу 61 калории на 100 грама). Еве што содржи:
– Витамини: Богат е со витамин К (важен за згрутчување на крвта и здрави коски), витамин Ц (за имунитет) и фолна киселина (клучна за клеточна регенерација).
– Минерали: Содржи калиум (за регулирање на крвниот притисок), железо и магнезиум.
– Влакна: Помага во варењето и одржувањето на здрава цревна флора.
– Антиоксиданси: Полифенолите и сулфурните соединенија го штитат телото од слободни радикали.
Празот е природен сојузник на вашето здравје:
– Го зајакнува имунитетот: Благодарение на витаминот Ц, особено корисен во зимските месеци.
– Го чисти телото: Дејствува како благ диуретик, помагајќи при детоксикација.
– Го штити срцето: Калиумот и антиоксидансите го поддржуваат кардиоваскуларниот систем.
– Лесно сварлив: Идеален за оние со чувствителен стомак, особено кога е добро зготвен.
Кој треба да го избегнува:
– Луѓе со алергии на растенија од фамилијата Allium (како кромид и лук) – иако ретко, може да предизвика реакции.
– Оние со проблеми со бубрезите или жолчката – сулфурните соединенија можат да направат иритација ако се консумира во поголеми количини.
– Лица со чувствителен желудник на сиров праз – печениот е поблаг, но сепак внимавајте на количината.
Овој печен праз е доказ дека едноставноста може да биде врв на уживањето. Пробајте го и изненадете ги вашите најблиски – можеби и тие нема да погодат што јадат!