Ова е рецепт со кој не можете да погрешите, прстенот околу секоја крофна никогаш не изостанува!
Потребни состојки:Тесто
- 1 кг брашно
- 1 коцка свеж квасец
- 1 прашок за печиво
- 1 ванилин шеќер
- 6 жолчки
- 100 г шеќерж500 мл млеко
- 100 мл кисела павлака
- 2 лажици рум
- рендана кора од лимон
- малку сол
- масло за пржење, џем од кајсии, шеќер во прав за поросување
Постапка:
Квасецот издробете го и помешајте го со 5 лажици млако млеко, малку брашно и лажица шеќер. Оставете да се активира. Потоа додадете го во брашното, путерот, жолчките, шеќер, ванилин шеќер, прашок за печиво, рум, малку сол, рендана кора од лимон и кисела павлака измешана со млако млеко, па замесете тесто. Ако тестото ви излезе малку меко, додадете брашно, но по малку. Тестото оставете го да се дига на топло место 1-2 часа.
Кога тестото е дигнато, со раце правете топчиња нешто поголеми од кајсија, па редете ги на побрашнета површина. За полесно да ги формирате топчињата, дланките малку набрашнете ги.
Прекријте ги со крпа и оставете да се удвојат.
Пржете ги на загреано масло, да има околу 2 прста. Во маслото се спушта страната која не била врз побрашнетата површина. Поклопете со капак и оставете да се пржат 3 минути, потоа свртете ги на друга страна и пржете без капак уште 3-4 минути да добијат убава боја.
Пржените крофни редете ги на хартиена салветка за да се впие вишокот маснотија. Потоа полнете ги со џем и поросете ги со шеќер во прав.