Оваа пита ќе сакате да ја јадете секој ден…Три кори и сирење, одличен рецепт од баба ми…Никогаш не сум јадела олку вкусна вечера: најлесно и највкусно – пита која ќе сакате да ја јадете секој ден…
Ако ги сакате рецептите на нашите баби и нивниот начин на приготвување на вкусни пити, тогаш сте на вистинското место. Тестото за оваа пита речиси и да не се меси со рака, а од него се развлекуваат само три кори.
Но, наместо да правите класично лиснато тесто, корите директно ги филувате и истовремено ги диплите, а крајниот резултат е пита која се разлистува на многу корички.
Вкусна е, мека, воопшто не е масна и одлична е за вечера. Се приготвува од состојки кои сите ги имаме дома. Еве што е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша од 200 мл):
1 чаша топло млеко (200 мл),
1 чаша топла вода (200 мл),
1 кесичка сув квасец (10 г),
1 лажичка шеќер (10 г),
600 г брашно,
1 лажичка сол (8 г).
ЗА ФИЛ:
200 г сирење,
100 г путер,
100 мл растително масло.
За премачкување: 1 жолчка
ПОСТАПКА:
Видеото погледнете го ОВДЕ: