Меки, нежни, воздушести кроасани кои се топат во уста… баба Зора на овој начин ги приготвува веќе 30 години.
Потребни состојки:
200 мл вода
200 мл млеко
40 г свеж квасец
1 лажица шеќер
1 лажичка сол
4 лажици масло
600 г брашно
200 г путер/маргарин
1 жолчка
Постапка:
Загрејте млеко па додадете квасец и шеќер. Оставете квасецот да се активира, а во садот ставете брашно (речиси целото), па додадете го надојдениот квасец, вода, масло и сол. Замесете тесто додавајќи го преостанатото брашно, формирајте топка и оставете 15 минути да одмори.
Потоа тестото исечете го на 8 јуфки и секоја исукајте ја со величина на голема чинија, во круг, па врз седум јуфки нарендајте путер/маргарин и редете како торта. Врз осмата јуфка, најгоре, не се става маргарин.
Вака наредено се сука една голема кора во круг, со дебелина од 3-5 милиметри, па се сече на 32 тријаголници. Кроасаните може да се полнат со фил по желба, но може и да останат празни, секако се вкусни.
Свиткајте ги како кифлички да личат на полумесечина и редете ги на намастен плех. Одозгора премачкајте ги со жолчка и оставете ги да киснат 60 минути. После тоа можете да ги печете во претходно загреана рерна на 200 степени додека да заруменат.