Home печено месо Ова е тајната состојка за крцкави и вкусни џимиринки…Се топат во уста...

Ова е тајната состојка за крцкави и вкусни џимиринки…Се топат во уста – Лесен и прецизен рецепт

Рецепт за крцкави свински џимиринки

Свинските џимиринки се традиционално јадење кое освојува со својата крцкава текстура и богат вкус.

Овој рецепт ви открива едноставен, но прецизен начин за подготовка на совршени џимиринки што се топат во уста, со тајна состојка што гарантира исклучителна крцкавост.

Следете ги чекорите и уживајте во домашно приготвени џимиринки што ќе ги воодушеват сите, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1 кг свинска сланина (или месест дел од свинско)
– 1/2 лажица сол
– 1 лажица прашок за печиво
– НМД

Постапка:

1. Подготовка на сланината: Исечете ја свинската сланина на коцки со средна големина. Измијте ја темелно и исушете ја со кујнска крпа. Ставете ја во длабок сад.

2. Зачинување: Во садот со сланина додајте 1/2 лажица сол и 1 лажица прашок за печиво. Добро измешајте за да се распоредат состојките рамномерно. Прашокот за печиво е клучна состојка што обезбедува крцкавост и сува текстура.

3. Пржење (прва фаза): Во длабока тава или тенџере ставете малку масло, само колку да ја премачка дното за да не се залепи сланината.

Додајте ја подготвената сланина и ставете ја на средно висок оган. Кога смесата ќе почне да се загрева и да испушта маснотија, покријте ја тавата со капак за да се спречи прскање.

Мешајте на секои 5 минути, исклучувајќи го огнот пред мешање за безбедност. По првите 5 минути, намалете на низок оган и продолжете да пржите вкупно 25 минути, мешајќи на секои 5 минути, додека џимиринките добијат златнокафена боја и цврста текстура.

4. Ладење: Извадете ги џимиринките од маслото и ставете ги во сад или плех, распоредувајќи ги во еден слој. Оставете ги во замрзнувач 30 минути за да се изладат и да се подготват за втората фаза на пржење.

5. Пржење (втора фаза): Загрејте го маслото од првото пржење на средно висок оган.

За да проверите дали е доволно топло, ставете едно парче џимиринка – ако веднаш исплива на површина, маслото е подготвено.

Додавајте ги џимиринките во мали количини за да имаат простор да се прошират. Пржете ги околу 3 минути, мешајќи постојано, додека станат крцкави и се зголемат во обем.

Извадете ги на кујнска хартија за да се исцедат од вишокот масло.

6. Сервирање: Подготвените џимиринки се крцкави, златнокафеави и подготвени за уживање. Послужете ги топли како закуска или додаток на вашето јадење.

Овој рецепт гарантира џимиринки со совршена текстура и вкус, идеални за секоја прилика! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: