Home закуска Ова јадење со тиквички го правам 5 пати неделно…Сите соседи ме прашуваат...

Ова јадење со тиквички го правам 5 пати неделно…Сите соседи ме прашуваат за рецептот…

Рецепт за печен зеленчук со тиквички

Овој рецепт за печен зеленчук со тиквички е совршен спој на едноставност и вкус, идеален за летните денови кога свежиот зеленчук е во изобилство.

Брз за подготовка, а сепак богат со ароми, ова јадење ќе ги воодушеви вашите сетила и ќе стане омилено во вашата кујна.

Следете ги чекорите за да создадете вкусно и здраво јадење што ќе ги освои сите околу вас, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 3 јајца
– 150 мл млеко
– 2 тиквички
– 1 кромид
– 1 морков
– 2 чешниња лук
– 1 жолта пиперка
– 1 домат
– 2 лажици маслиново масло
– 1 лажичка сол
– 1/2 лажичка црн пипер
– 1/2 лажичка куркума
– 1 лажичка италијански зачини
– 2-3 стебленца зелен кромид
– НМД

Постапка:

1. Во длабок сад, разматете ги јајцата со виљушка или маталка. Додајте 150 мл млеко, малку сол, црн пипер и куркума, па добро измешајте.

2. Исечкајте ги тиквичките на тенки кругови или коцки, посолете ги и оставете ги да отстојат 10 минути. Потоа, исцедете ја вишокот течност.

3. Исечкајте го кромидот на ситни коцки. Морковот изрендајте го на крупно ренде. Во тава на среден оган, загрејте маслиново масло и пропржете го кромидот и морковот 3-5 минути, мешајќи повремено.

4. Ситно исечкајте ги чешнињата лук и додајте ги во тавата. Пржете уште 2 минути, внимавајќи лукот да не загори.

5. Жолтата пиперка и доматот исечкајте ги на ситни коцки и додајте ги во тавата. Промешајте и зачинете со црн пипер и италијански зачини. Гответе кратко, околу 1-2 минути.

6. Во садот со јајцата и млекото, додајте го пржениот зеленчук и исцедните тиквички. Добро измешајте сè заедно.

7. Префрлете ја смесата во сад за печење намастен со малку маслиново масло. Одозгора наредете кругови домат, ситно сечкан млад кромид и малку рендан кашкавал.

Печете во загреана рерна на 180°C околу 25-30 минути или додека јадењето добие златно-кафеава боја.

8. Послужете го јадењето топло, по желба украсено со свеж зелен кромид.

Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://www.youtube.com/watch?v=BQhhxj9wm3s