За сите омилениот колач овојпат го имаме во посна верзија, па и оние кои постат или од здравствени причини ги одбегнуваат јајцата, можат да се сладат во овој вкусен колач. Се приготвува многу лесно и брзо, а за подготовка ви се потребни неколку состојки кои веќе ги имате во вашата кујна. За да се олесни постапката мерките се дадени во лажица и грамови. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 чаши (од 200 мл) брашно (250-260 г), 1 кесичка ванилин шеќер (10 г), 1 кесичка прашок за печиво (10-12 г), 3/4 чаша шеќер (150 г), 1/2 чаша масло (100 мл), 1 чаша вода (200 мл). ЗА ЧОКОЛАДЕН ПРЕЛИВ: 3/4 чаша шеќер (150 г), 3/4 чаша вода (150 мл), 100 г посно чоколадо, 125 г маргарин (1/2 коцка), 1 супена лажица какао во прав, 100 г кокос за валање

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад ставете две чаши брашно (околу 250-260 г), една кесичка ванилин шеќер (8-10 г) и една кесичка прашок за печиво (10-12 г). Промешајте со лажица или жица-маталка да се изедначат состојките.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа додајте три четвртини чаша шеќер (150 г), половина чаша масло (100 мл) и една полна чаша вода (200 мл). Добро соединете ги состојките додека да добиете мазна, хомогена смеса без грутчиња. Смесата според густина треба да биде слична на онаа за уштипци.

![]()
![]()
![]()
![]()
Доколку сметате дека е многу густа, тогаш додајте две-три лажици вода и продолжете со матење додека да ја добиете посакуваната густина. Плех со димензии 24х20 см обложете го со хартија за печење, па излејте ја смесата и рамномерно распоредете ја.

![]()
![]()
![]()
![]()
Доколку не користите хартија, тогаш плехот намастете го и наросете го со брашно, а вишокот истресете го. Протресете го и потчукнете го неколкупати плехот, а потоа ставете да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени околу 25-28 минути додека убаво да зарумени.






Кога бисквитот ќе се испече проверете го со чепкалка (доколку е добро испечен, таа треба да излезе сува кога ќе го боцнете), па оставете целосно да се олади. Оладениот колач извадете го врз даска, отстранете ја хартијата и исечете го на коцки. Мек е како сунѓер, а сепак не се рони.

![]()
![]()
![]()
![]()
Пригответе го преливот: во едно помало тенџере промешајте 150 мл вода, 150 г шеќер. Тенџерето ставете го на оган, па кога ќе зоврие додајте 125 г маргарин исечкан на помали парчиња, 100 г посно чоколадо искршено на коцки и 1 лажица какао во прав.
![]()
![]()
![]()
![]()
Гответе го сирупот на умерена температура со непрекинато мешање додека сите состојки да се растворат и соединат, околу 4-5 минути. Сварениот прелив оставете го настрана да се подизлади околу 10 минути.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во посебен сад истурете 100 г кокосово брашно. Секоја коцка кратко натопувајте ја во чоколадниот прелив, а потоа валајте ја во кокосот, да се обложи од сите страни. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































