Големиот божиќен пост трае 40 дена, а за да го одржиме имунолошкиот систем силен, многу е важно која храна ја јадеме. Исхраната без намирници од животинско потекло може да предизвика недостиг на извори на витамин Б12, железо, витамин Д, калциум, цинк, омега-3 масти.

Затоа специјалистот, професионален нутриционист-диететичар Јована Срејиќ Ферлуга зборуваше што треба да има на менито доколку сте одлучиле да го практикувате овој долг пост.




„Одлучете се за производи од цели зрна, дајте им предност на омега 9 мастите, односно подготвувајте ја храната во маслиново масло, зголемете го внесот на омега 3 масти (преку туна, лосос, харинга, скуша, чиа семе, ленено семе, ореви).




Вклучете нови извори на протеини во исхраната, на пр. кељ, рен, како и кромид и лук.“, тврди Јована и советува како извор на пробиотици да се изберат кисели краставички приготвени со маринада.




Кој не треба да пости, од гледна точка на исхраната?

„Постот не се препорачува за лица кои се опоравуваат од болести или пов-реди, бремени жени, доилки, луѓе кои мораат да ја прилагодат исхраната поради здравствени проблеми и да го намалат или зголемат внесот на одредени хранливи материи, луѓе кои земаат одредени лекови за кои се потребни одредени промени во избор на храна“.




Која храна негативно влијае на имунитетот, има ли намирници кои треба да ги избегнуваме?

Храна која предизвикува воспалителни процеси се шеќер, бело брашно, транс масти (хидрогенизирани и делумно хидрогенизирани растителни масти), неурамнотежен внес на омега 3 и омега 6 масти (т.е. прекумерно внесување на омега 6 масти од растителни масла: сончоглед, пченка, семки од грозје) , вештачки прехранбени адитиви (Е додатоци)“




Дали суплементите се добар избор или е подобро да се бара извор на витамини во природата?

„Најважна е здравата и добро урамнотежена исхрана. Суплементите можат да бидат само додаток, во ситуации кога ни треба зголемен внес на одредена хранлива материја и не можеме да ја внесуваме исклучиво преку храната (бидејќи би ни требале големи количини од таа храна).




Секогаш давам пример за витамин Ц. Портокалите, на пример, се одличен извор на витамин Ц, но и бета каротен, калциум и други фитонутритиенти. покрај витамини и минерали, содржи и многу други супстанции важни за нашето здравје, заклучува Јована Срејиќ Ферлуга.




Во една друга прилика гастроентерологот д-р Воислав Перишиќ објасни повеќе за тоа каква храна треба да конcyмираме за време на посните денови. Суштината на постот, со цел да се остане здрав и да се има доволно енергија, е умереноста.




„Не прејадувајте се. Умереноста е клучна. Не плашете се дека ќе останете гладни, па затоа јадете претерано. Оброците мора да се дозираат, тоа е чист психолошки феномен. Првото чувство на cитост – и стоп, кралски галии! Па, за два часа, може уште еден оброк. Хормоните на глад ќе го регулираат чувството на cитост, кога ќе сигнализираат дека е доволно, треба да престанеме“, советува тој.




Колку е важно да не се прескокнуваат оброците?

„Многу е важно, гликогенот во црниот дроб ја регулира гликемијата околу 45 минути, после тоа трошиме масти и мускули. Е, тоа не смееме да го правиме толку многу! Мора да јадеме за да бидеме cити, но да не грицкаме цел ден”, рече тој.




„Како лекар, ќе ви кажам кој не мора, кој не треба да пости, но со одобрение и согласност од свештенството. Здравствените причини се утврдуваат со препорака на лекар, никој на кој не му е потребно и кој би можел да си го загро-зи здравјето, не би требало да пости. Треба да постои интеракција на пcиxата, лекарите, дyховникот и свештениците”, заклучи тој.