Ова е еден старински колач, вкусен, мирисен и мек како душа. Порано овој колач се приготвуваше речиси секој ден, но денес е малку подзаборавен. Се прави многу лесно од состојки кои веќе ги имате во кујна. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 јајца, 1 прстофат сол, 150 г шеќер, 1 лажичка ванилин екстракт или 1 кесичка ванила (10 г), 100 мл масло за готвење, 150 мл овошен јогурт со вкус на ванила, кора од лимон, сок од еден лимон, 220 г брашно, 16 г прашок за печиво (1-1,5 кесичка)
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА: Во посебен сад изматете ги јајцата со прстофат сол и една лажичка ванилин екстракт. Изматете со жица маталка додека да се изедначи смесата а шеќерот да започне да се растопува. Потоа додајте 100 мл масло.

![]()
![]()
![]()
![]()

Промешајте уште малку додека маслото целосно да се инкорпорира во смесата, а потоа додајте 150 мл овошен јогурт со вкус на ванила (ако немате во моментот може да искористите цврст јогурт или кисела павлака).
![]()
![]()
![]()
![]()

Изрендајте кора од лимон на ситната страна од рендето (количина по вкус), а потоа лимонот исцедете го, отстранете ги семките, а сокот додајте го во мешавината. Промешајте па додајте 220 г просеано брашно помешано со 16 г прашок за печиво.

![]()
![]()
![]()
![]()

Изматете со жица маталка додека да добиете мазна, хомогена смеса без грутчиња од брашното. Излејте ја во претходно подготвен калап со димензии 28х17 см, намастен и набрашнет на дното и ѕидовите. Распоредете рамномерно и израмнете.






Колачот ставете да се пече во претходно загреана рерна на 170 степени околу 40 минути (најдобро е да проверите со чепкалка, ако излезе сува кога ќе го боцнете колачот, значи дека добро е испечен). Печениот колач оставете да подизлади, па превртете го врз десертна чинија и послужете го.































