Не верував дека ќе бидат толку вкусни! Се прават од брашно, компири и малку зелка…Овој италијански рецепт е вистинско изненадување за мене!
Не верував дека ќе бидат толку вкусни! Се прават од брашно, компири и малку зелка…
Овој италијански рецепт е вистинско изненадување за мене! Никогаш не се заморувам да ги готвам. Пишува НМД.мк Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
За тесто:
4-5 варени компири
20 г путер (1 супена лажица)
1 лажичка сол
1 јајце
1 китка магдонос
200-220 г брашно
1 лажичка прашок за печиво
НМД
Замесете тесто и оставете да одмори 20 минути во фрижидер.
За фил:
30 мл масло
1 главица кромид, ситно сечкан
1 морков, рендан
350 г зелка, ситно сечкана
сол и црн пипер
30 мл вода
НМД
Издинстајте додека да омекне.
ПОСТАПКА:
Тестото поделете го на 4 топки. Секоја топка развлечете ја тркалезна кора. Пресечете ја на половина. На едната половина ставете фил и преклопете.
Спојте ги краевите со виљушка за да се залепи тестото и да не истекува филот. Пржете ги во умерено загреано масло додека да заруменат од двете страни. Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ: