Во лето сите сакаме да се освежиме со вкусна и ладна лубеница, но најчесто нејзините семки секогаш ги фрламе и завршуваат во ѓубре. Семките од лубеницата се многу здрави и имаат бројни придобивки врз нашиот организам.
Лубеницата е сезонскo овошје богато со многу хранливи материи. Содржи антиоксиданти, магнезиум, калиум, калциум, железо, мононезаситени и полинезатизирани масни киселини, витамини A, Б и Ц. Лубеницата го хидрира телото, а исто така има антиоксидантен и диуретичен ефект.
Тие се богати со протеини, здрави масти и влакна. Најголемата придобивка е тоа што ги прочистуваат цревата од штет-ните ток-сини и овозможуваат правилно варење на храната.
Тие се богати со минерали, калциум, железо, магнезиум и фосфор кои се многу важни за функционирањето на целото тело. Семките на лубеницата исто така може да го намалат кр-вниот притисок и нивото на холестерол во кр-вта.
Во некои земји, чајот од семки од лубеница се користи за раз-бивање на бубрежни камења и лекување на уринарни инфекции, додека во некои азиски земји семките се сушат, се печат и се јадат.
Семките на лубеницата содржат протеини, здрави масти и влакна. Тие содржат 31,9% протеини, 4,4% јагленихидрати, 57,1% масти, 8,2% влакна и се богати со амино киселини како леуцин, трипфан, изолеуцин, аргинин.
Исто така содржат калциум, железо, магнезиум и фосфор. Тие ја подобруваат функцијата на ензимите кои помагаат во размената помеѓу мускулите и нервите, како и пренос на кислород во кр-вта.
Семките од лубеница го намалуваат кр-вниот притисок
Семето е полна со аргинин, есенцијална аминокиселина. Аргининот ја промовира флексибилноста на кр-вните садови и протокот на к-рв, и со тоа го намалува кр-вниот притисок.
Семките го намалуваат холестеролот
Важна компонента на семките од лубеница се масните киселини – линолеинска киселина. Оваа киселина е докажано дека го намалува нивото на холестерол во кр-вта.
Во алтернативна медицина, чајот од семки од лубеница се користи за чистење на бубрезите. Овој чај исто така се користи за уринарни инфекции, ги прочистува уринарните канали и има длабинско диуретично дејство. Во кинеската традиционална медицина, семките се готват со ориз и се користат за лекување на дијабетес. Оваа каша ја отстранува топлината од телото и ја намалува жедта.
Супер храна
100 г семки од лубеница содржат 535 калории од кои 65% се масти. Затоа е важно да не се преувеличува нивниот внес. Без разлика колку се здрави, кон-сумирањето треба да биде умерено. Семкире, исто така содржат триптофан кој учествува во производството на серотонин, го ублажува с тресот и депресијата..
Семките ја намалуваат подуеноста и содржат калиум
Семињата на лубеницата содржат влакна кои позитивно влијаат на работата на дигестивниот тракт и со тоа ја намалуваат подуеноста. Го регулираат количеството на вода во нашето тело и ги намалуваат отоците на зглобовите.
Обезбедуваат заштита од УВ зрачење и подмладување на кожата
Семките содржат витамин Е, што влијае на здравјето на кожата и спречува појава на дамки и пеги. Исто така, тие изобилуваат со антиоксиданти, со што се забавува процесот на стареење на кожата.
Го зајакнуваат имунитетот, содржат магнеизум и цинк. Тие се од суштинско значење во функционирањето на целиот организам.
Доколку не сакате да џвакате сурови семки, од нив можете да направите чај. Еве рецепт: донесе четири лажички со смачкани семиња околу 15 минути во две литарски котли.
Лубеницата на лубеница го прочистува телото и го одржува здравјето на бубрезите
Тие можат да ги елиминираат супстанциите што се депонираат во бубрезите, формирајќи камен или песок. Подготовка на чај: 4 лажици свежи семки од лубеница се мелат. Се готват 15 минути во зовриена вода (2 л). Оваа доза на чај е доволна за 2 дена, а третиот ден се прави пауза. Кон-сумирајте го овој чај неколку недели со споменатиот метод, а потоа направете поголема пауза од 1 седмица.
Чај од лубеница за Ешерихија Коли
Овој чај е еден од најдобрите природни лекови за елиминирање на бактеријата Ешерихија Коли. Чајот се подготвува на истиот принцип како претходниот, а кога ќе се излади се пие по 1 литар на ден.
Овој чај може да го кон-сумираат и деца, но во помали количини. Чајот се пие се додека бактеријата да се отстрани од организмот. Семките исто така може да се печат во рерна на умерена температура, 20 – 25 минути. Не треба да ги печете на висока температура, бидејќи така се уни-штуваат лековитите состојки. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска