Сите сакаат добра шампита која идеално оди со добро домашно кафе и чаша минерална вода.
Потребни состојки за кора:
5 жолчки
5 лажици шеќер
5 лажици млеко
5 лажици брашно
5 лажици масло
1-2 лажица какао
1 мала лажичка прашок за печиво
За фил:
5 белки
2 лажици шеќер
За шербет:
15 лажици шеќер
10 лажица вода
Постапка:
1.За кора пенасто изматете 5 жолчки, додадете 5 лажици шеќер и 5 лажици млеко, па добро соединете со миксер. Потоа додадете 5 лажици брашно, 5 лажици масло, 2 лажици какао и прашок за печиво.
2.Матете се додека да се соединат состојките во мазна смеса, па излејте во калап за торта и испечете.
3.За шлаг изматете белки во цврст шам, па постепено додавајте шеќер, со непрекинато мешање со миксер.
4.За агда проварете вода со шеќер, па додека е врела постепено додавјте во шамот од белки, исто така постојано матејќи.
5.Филот излејте врз кората, израмнете и оставете целосно да излади.