Домашното чоколадо е многу поздраво од купечкото, а еднакво е вкусно, па доколку го направите со мерак, е тогаш е вистинско задоволство. Ќе ви претставиме една варијанта за приготвување на чоколадото, а по вкус може да додавате или да одземате од состојките. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 супени лажици кокосово масло, 2 супени лажици органско какао во прав, 3 супени лажици мед. ДОДАТОЦИ: мелени кекси, кокос, лешници (по желба може да се додава и микс од различни јаткасти плодови, како ореви, бадеми, кикирики, лешници…)

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Растопете го кокосовото масло доколку е стврднато како маст, па во него додајте го медот и какаото. Гответе на пареа или на многу тивка температура, непрекинато мешајќи додека сите состојки да се соединат и да нема грутчиња.

![]()
![]()
![]()
![]()
После приближно 3-5 минути готвење, смесата излејте ја врз хартија за печење или алуминимска фолија и одозгора наросете со мелени или кршени кекси и кокосови снегулки. По желба можете да додавате и додатоци како што се суво овошје, лешници или нешто по ваш вкус. За бела варијанта:

![]()
![]()
![]()
![]()
Доколку сакате чоколадото да го направите шарено „бело-кафеаво“, тогаш користете го истиот рецепт, но наместо какао користете ситно сомелено кокосово брашно. А еве како да приготвите „црно чоколадо“ со брусница, ова е најдобриот рецепт досега, без лактоза и без шеќер, одличен за сите кои се на диета:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 112 г какао путер, 40 г незасладен какао прав, 1 прстофат сол, стевија или еритритол или засладувач по желба – количина по вкус, 1 мала лажичка екстракт од ванила без шеќер или вистинска ванила од срцевината на мешунката. ДОДАТОЦИ: 2 полни лажици сечкана брусница, 1 полна лажица незасладен кикирики путер, листови од бадем и арома од портокал, сечкани јаткасти плодови по избор




ПОСТАПКА: На пареа растопете го какао путерот кој можете да го најдете во продавница за здрава храна или во некој подобро снабден супермаркет. Тргнете го од оган и оставете го 2 минути да отстои.

![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа додајте прстофат сол, ванила, просеано какао во прав и засладувач до посакуваната блажина. Во оригиналниот рецепт пишуваше 50 г еритритол. Смесата кратко гответе ја на пареа. Доколку не додавате ништо друго, смесата изтресете ја во силиконски калапчиња поставени на тацна за полесно префрлање во фрижидер.

![]()
![]()
![]()
![]()

Оставете ги најпрво да се стврднат на собна температура, а потоа извадете ги од модлите и чувајте ги во фрижидер во некој затворен сад. Додатоците се секако по желба и се додаваат додека смесата е топла и додека е сè уште на оган. На здравје сладење!











