За овој колач се потребни 2 јајца и се приготвува многу едноставно. Кога ќе се испече, прелие со сируп и добро впие и излади, овој колач е превкусен. Ако сте го јаделе кај вашите баби, сигурно ќе ве врати во детството…




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ТЕСТО: 2 јајца, 100 г шеќер во прав, прстофат сол, 1 мала лажичка екстракт од ванила, 100 мл масло, 100 мл минерална вода, 100 г брашно, 50 г скроб (нишесте/густин), 50 г какао во прав, 1 мала лажичка прашок за печење.

ЗА ФИЛ: 300 мл млеко, 1 голема лажица шеќер во прав, 1 мала лажичка ванила екстракт, 40 г густин (нишесте/густин) или пудинг од ванила.




ПОСТАПКА: За да го подготвите тестото, во еден сад изматете 2 јајца, пенасто со 100 г шеќер во прав. Додајте прстофат сол. Кога ќе добиете пенаста, еднолична смеса, додајте 1 мала лажичка екстракт од ванила, а веднаш потоа и маслото.




Ставете 100 мл минерална вода и продолжете да ги матите состојките со миксер. На крајот низ сито, просејте 100 г брашно, со 50 г скроб, 50 г какао и 1 мала лажичка прашок за печиво. Преминете на соединување со шпатула и соединете ги сувите состојки додека да се изедначи.




Смесата излејте ја во калап со димензии 27х21 см, обложен со хартија за печење и израмнете ја. Печете во претходно загреана рерна на 190 степени, околу 20 минути. По изминатото време проверете го колачот дали е печен со помош на чепкалка, ако му е потребно уште малку да се допече, вратете го во рерна.




Настрана направете ја смесата за фил: Од вкупната количина 300 мл млеко, прелијте врз 40 г пудинг од ванила. Измешајте во правот, а останатата количина млеко ставете да зоврие со 1 голема лажица шеќер во прав.




Кога млекото ќе се затопли додајте 1 мала лажичка екстракт од ванила, па во зовриеното млеко додајте го правот од пудинг. Смесата варете ја додека да се добие посакуваната густа конзистентност, а потоа тргнете од рингла и оставете малку да се олади.




Потоа за бисквитот, земете помало капаче и направете вдлабнатини во него. Остатоците може да ги зачувате за декорација на колачот. Потоа одозгора прелијте го изладениот пудинг и добро израмнете го. Декорирајте со остатоците од бисквитот кои може да ги изроните одозгора или да наросите какао во прав. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.