Кашата од гриз можеби на некои им е омилениот домашен десерт кој се прави за неколку минути, со неколку едноставни состојки. Покрај тоа, ова јадење е многу здраво и ќе ве потсети на детството. Обично, оваа каша е наменета како храна за бебиња и мали деца.
Во гризот има многу растителни протеини, има микроелементи и витамини, како и скроб што телото го претвора во биоенергија. Оваа каша не бара долго готвење, поради што за време на готвењето во неа ќе се зачува прилично голема количина на корисни нутриенти.
![]()
![]()
![]()
![]()
Нема да бидат потребни повеќе од 15 минути за да го зготвите овој вкусен десерт (било густ или течен). Прво треба да ја зовриете водата, а потоа со тенок млаз сипете го гризот во зовриена вода, постојано мешајќи.
![]()
![]()
![]()
![]()
Житарките се варат 8-10 минути, па се додава млекото и по потреба шеќерот, се остава да зоврие и се трга од шпорет. За да го направите гризот повкусен, можете да додадете овошје или бобинки. За да се добие течна (5%) или вискозна (10%) кашеста маса, се земаат различни пропорции на течност – 1:5 и 1:3,5, соодветно. Еве што ви е потребно за да ја направите вкусната каша:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 300 мл свежо, домашно млеко, 2 лажици гриз, 2 лажици гранулиран шеќер или по вкус, 1 коцка путер. За декорирање на садот може да ставите мандарини или некое друго овошје по вкус, јаткасти плодови, какао во прав…
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Подгответе тенџере со дебели ѕидови. Подобро е кашата да се свари во помал сад (зборуваме за мала порција), во спротивно ќе се шири само по ѕидовите и нема да биде лесно да се собере во чинија.





Во тавата истурете го подготвеното свежо млеко и оставете да зоврие на тивок оган. Измерете и истурете 2 лажици гриз во една чаша, па додајте иста количина шеќер. Доколку сакате смесата да е поблага, можете да додадете повеќе шеќер или ако не сакате да е толку благо ставете 1 лажица.

![]()
![]()
![]()
![]()
Мешајте непрекинато додека да се изедначи смесата, така ќе избегнете формирање на грутки додека го готвите гризот. Кога млекото ќе зоврие, намалете го огнот на минимум и со постојано мешање (ова е важен услов), во тенок млаз од чашата истурете ја смесата со гриз и шеќер во млекото.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ќе треба да готвите и мешате 3-5 минути додека малку да згусне, а потоа исклучете ја ринглата. Ако кашата ви изгледа течна, дефинитивно ќе се згусне кога ќе се олади и ќе добие неодолив вкус.

![]()
![]()
![]()
![]()
Веднаш откако ќе го исклучите огнот, ставете коцка путер во кашата и задолжително покријте го тенџерето/тавата со капак или керамичка чинија. Оставете го гризот да отстои околу 10 минути, за да се растопи путерот.

Потоа измешате ја кашата за да се инкорпорира стопениот путер и послужете во чинија со декорација по ваш избор. Кашата од гриз е навистина убава и здрава храна, можете да ја јадете за појадок, вечера или како ужина.











