Кашата од гриз можеби на некои им е омилениот домашен десерт кој се прави за неколку минути, со неколку едноставни состојки. Покрај тоа, ова јадење е многу здраво и ќе ве потсети на детството. Обично, оваа каша е наменета како храна за бебиња и мали деца.




Во гризот има многу растителни протеини, има микроелементи и витамини, како и скроб што телото го претвора во биоенергија. Оваа каша не бара долго готвење, поради што за време на готвењето во неа ќе се зачува прилично голема количина на корисни нутриенти.




Нема да бидат потребни повеќе од 15 минути за да го зготвите овој вкусен десерт (било густ или течен). Прво треба да ја зовриете водата, а потоа со тенок млаз сипете го гризот во зовриена вода, постојано мешајќи.




Житарките се варат 8-10 минути, па се додава млекото и по потреба шеќерот, се остава да зоврие и се трга од шпорет. За да го направите гризот повкусен, можете да додадете овошје или бобинки. За да се добие течна (5%) или вискозна (10%) кашеста маса, се земаат различни пропорции на течност – 1:5 и 1:3,5, соодветно. Еве што ви е потребно за да ја направите вкусната каша:




ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 300 мл свежо, домашно млеко, 2 лажици гриз, 2 лажици гранулиран шеќер или по вкус, 1 коцка путер. За декорирање на садот може да ставите мандарини или некое друго овошје по вкус, јаткасти плодови, какао во прав…




ПОСТАПКА: Подгответе тенџере со дебели ѕидови. Подобро е кашата да се свари во помал сад (зборуваме за мала порција), во спротивно ќе се шири само по ѕидовите и нема да биде лесно да се собере во чинија.




Во тавата истурете го подготвеното свежо млеко и оставете да зоврие на тивок оган. Измерете и истурете 2 лажици гриз во една чаша, па додајте иста количина шеќер. Доколку сакате смесата да е поблага, можете да додадете повеќе шеќер или ако не сакате да е толку благо ставете 1 лажица.




Мешајте непрекинато додека да се изедначи смесата, така ќе избегнете формирање на грутки додека го готвите гризот. Кога млекото ќе зоврие, намалете го огнот на минимум и со постојано мешање (ова е важен услов), во тенок млаз од чашата истурете ја смесата со гриз и шеќер во млекото.




Ќе треба да готвите и мешате 3-5 минути додека малку да згусне, а потоа исклучете ја ринглата. Ако кашата ви изгледа течна, дефинитивно ќе се згусне кога ќе се олади и ќе добие неодолив вкус.




Веднаш откако ќе го исклучите огнот, ставете коцка путер во кашата и задолжително покријте го тенџерето/тавата со капак или керамичка чинија. Оставете го гризот да отстои околу 10 минути, за да се растопи путерот.

Потоа измешате ја кашата за да се инкорпорира стопениот путер и послужете во чинија со декорација по ваш избор. Кашата од гриз е навистина убава и здрава храна, можете да ја јадете за појадок, вечера или како ужина.