Постојат два основни рецепти за тартар сос: во едниот преовладува вкусот на мајонезот, а во другиот преовладува вкусот на киселата павлака. Во оној кој содржи повеќе мајонез се додава и копар, ароматична билка која го прави специфичен тартар сосот.
Другиот рецепт, оној кој се приготвува со кисела павлака, има понеутрален и поосвежителен вкус, па може да се користи како додаток на буквално секое јадење, а не само на похуваните. Основната состојка на тартар сосот се всушност киселите краставички кои можат да се рендаат или сечкаат.
Без разлика дали го сакате посилниот вкус со мајонез и копар или киселата павлака со магдонос, испробајте ги и двата рецепти кои ќе ви ги претставиме во продолжение, па сами одлучете кој повеќе ви одговара, пишува НМД.

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 30 г кисели краставички, 2 супени лажици ситно сечкан свеж лист од магдонос, 1 чаша кисела павлака (180 г), 1 мала лажичка сенф, 1 супена лажица мајонез, 1 прстофат сол, малку свежо мелен црн пипер, сок од половина лимон, 1-2 чешниња лук
РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 200 г мајонез, 2 големи лажици кисела павлака колку може помасна (со повисок % млечни масти), 5 кисели краставички, 2 чешниња лук, 1 лажица магдонос, 1 лажица копар, 1 лажичка сенф, сол, црн пипер.

ПОСТАПКА за рецепт 1: Во овој рецепт киселите краставички ситно се сечкаат наместо да се рендаат. Исечкајте ги колку што можете поситно и тргнете ги настрана. Во подлабок сад истурете ја киселата павлака (користете со повисок процент на млечни масти доколку е можно).






Додајте мала лажичка сенф, голема лажица мајонез, многу ситно исечкан свеж магдонос, ситно сечканите кисели краставички, ситно сечкано, рендано или лукче истиснато низ преса, сок од половина лимон, посолете и запиперете по вкус.

![]()
![]()
![]()
![]()

Добро промешајте додека сите состојки рамномерно да се распоредат. Изладете пред сервирање. Деталите од постапката погледнете ги ОВДЕ. За вториот рецепт пак, киселите краставички треба да ги изрендате и да ги исцедите од вишокот сок. Еве што друго треба да направите:

![]()
![]()
![]()
![]()

ПОСТАПКА за рецепт 2: Во еден длабок сад измешајте ги мајонезот, павлаката, сенфот, ренданите краставички убаво истискани од сокот, ситно сечканиот лист од копар и магдонос. Додајте рендан лук (или истиснат низ преса). Посолете и запиперете по вкус. Во фрижидер може да стои 2-3 дена.































