Салцата е една од омилените закуски и сосови, бидејќи совршено одговара да се јаде со кое било јадења, а може да се јаде и самостојно. Постојат огромен број рецепти за слаца, но овојпат ќе ви откриеме најдобриот, според кој го приготвуваат најреномираните ресторани.
![]()
![]()
![]()
![]()
Она што е одлично кај домашната салца е тоа што секогаш знаете што сте ставиле внатре, а можете и да регулирате сами колку ќе биде лута. Може да ја правите и „блага“, односно и нелута, или пак да ја направите во малку послатка варијанта со додавање на мед. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 9 „рома“ домати (околу 1 кг) или домати по избор, но се препорачува да бидат послатки, 1/2 главица црвен кромид, 1 лута пиперка или по вкус, 2 чешниња лук рендани, 1 лимета (или лимон), 1 помал грст коријандер (ако ви интензивен вкусот и мирисот, тогаш користете магдонос), сол и црн пипер по вкус, малку маслиново масло
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: За приготвување на оваа салца користев домати од сортата „рома“ кои се нешто поголеми од шери доматите, а помали од „јабучарот“ на пример, но имаат многу убав вкус и слаткост. Доколку не можете да ја набавите оваа сорта, користете домати по ваш избор.
![]()
![]()
![]()
![]()
Исечете ги доматите на половина и отстранете ги семките. Исечете ја и лутата пиперка надолжно, на половина, и отстранете ги семките доколку не сакате салцата да биде премногу лута (најлути се семчињата).
![]()
![]()
![]()
![]()
Малку испрскајте ги одозгора со маслиново масло и наросете сол и црн пипер. на добро загреана грил или нелеплива тава запечете ги малку доматите и пиперката со „лицето“ надолу за да не се залепат.





Печете ги 1-2 минути на умерена (средна) температура, па свртете ги и на другата страна. печете ги уште една минута. Потоа оставете малку да се оладат и ставете ги во блендер или процесор за храна.
![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте грубо исечен кромид, лукче поминато низ преса или ситно исечкано, мал грст свеж коријандер или магдонос (по избор), сок од една лимета (или лимон) и половина лажичка сол. Салцата направете ја со помош на неколку „пулса“ додека да ја добиете посакуваната густина.











