На ова јадење никој не може да му одолее…МУСАКА СО МОДАР ПАТЛИЏАН…Маж ми може да изеде цела тепсија…Прсти да излишеш…

Може да ја приготвите одвечер, а следниот ден ќе биде свежа и сочна као тукушто да излегла од рерна…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

800 г -1 кг модар патлиџан (3 парчиња)
исечен на ленти, послен и пропжен

ФИЛ:
2 до 3 главици кромид
1 пиперка
1 морков
400 г мелено месо
500 мл неутрален крем за готвење
200 г рендан кашкавал
Зачини и лукче по ваш вкус
1 рака сечкан магдонос
Се пече во загреана рерна на 200 степени / 25 минути

ПОСТАПКА:

1.Патлиџанот исечете го на ленти и испржете го по 1-2 минути од двете страни на загреано масло. При пржењето посолете го по вкус. Пржениот патлиџан оставете го настрана.

2.Испржете го ситно сечканиот кромид, пиперка и рендан морков, па додајте го меленото месо и пржете додека да ја промени бојата. Додајте ја течната, неутрална павлака и гответе уште неколку минути. Зачинете по вкус.

3.Наредете патлиџан на дното од намастен огноотпорен сад, па рендан кашкавал, па целиот фил со месо и павлака.

4.Завршете одозгора со ленти модар патлиџан и рендан кашкавал. Ставете да се пече во загреана рерна на 200 степени, 20-тина минути. Постапката погледнете ја ОВДЕ.

https://youtu.be/7ewHDdo7DqE?si=Z5eeC7MohoJn2tMI