Home закуска Највкусни топчиња од модар патлиџан…Предјадење, прилог или вкусно мезе, ќе ве освојат...

Највкусни топчиња од модар патлиџан…Предјадење, прилог или вкусно мезе, ќе ве освојат при првиот залак…

Највкусни полнети топчиња од модар патлиџан

Овој рецепт за топчиња од модар патлиџан е вистинска кулинарска магија!

Со крцкава кора и мека, сочна внатрешност, овие топчиња ќе ги освојат дури и оние што не се љубители на модар патлиџан.

Едноставен, а сепак неверојатно вкусен, овој рецепт брзо ќе стане омилен на вашата трпеза. Совршени за секоја пригода – како предјадење, прилог или главно јадење, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

– 500 г модри патлиџани (2 средно големи)
– 1 лажичка сол (за отстранување на горчината)
– ладна вода (за потопување на модрите патлиџани)
– 1 врзоп магдонос
– маслиново масло (за пржење и печење)
– 2 чешниња лук
– 50 г рендан пармезан (или кашкавал по избор)
– 2 јајца
– сол (по вкус)
– црн пипер (по вкус)
– 50 г лебни трошки (презла)

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на модрите патлиџани: Излупете ги модрите патлиџани и исечете ги на коцки. Ставете ги во сад со ладна вода и 1 лажичка сол.

Оставете ги да отстојат 10-15 минути за да се отстрани горчината. Потоа, исцедете ги и исушете ги со кујнска хартија.

2. Пржење: Во тава на средна температура загрејте малку маслиново масло. Додајте ги модрите патлиџани и пржете ги додека омекнат и добијат златна боја. Оставете ги кратко да се изладат.

3. Мелење и мешање: Во сад, со виљушка изгмечете ги пржените модри патлиџани.

Додајте ситно сечкан магдонос, ситно сечкан лук, рендан пармезан, јајца, сол и црн пипер по вкус. На крај, додајте ја презлата и добро измешајте додека да добиете хомогена смеса.

4. Формирање на топчињата: Со навлажнети раце, земајте од смесата и формирајте топчиња со големина по ваша желба. Редете ги на плех обложен со хартија за печење.

5. Печење: Премачкајте ги топчињата со малку маслиново масло. Печете во загреана рерна на 180 °C околу 30 минути или додека да добијат крцкава, златна кора.

6. Сервирање: Топчињата се вкусни и топли и ладни. Послужете ги со омилениот сос, свежа салата или како прилог на главно јадење.

Совет: За уште побогат вкус, додајте малку свеж босилек или зачин по избор во смесата. Уживајте во овој прекрасен рецепт и споделете го задоволството со вашите најблиски! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: