Home закуска Најмекото пилешко месо во кремаст сос од печурки…Вкусно и лесно јадење

Најмекото пилешко месо во кремаст сос од печурки…Вкусно и лесно јадење

Пилешко месо во кремаст сос од печурки

Подгответе се за вистинско гастрономско уживање со ова вкусно и лесно јадење! Пилешкото месо во кремаст сос од печурки е совршен избор за брз ручек или елегантна вечера.

Со едноставни состојки и неколку кулинарски трикови, ќе создадете јадење кое ќе ги воодушеви вашите сетила и ќе стане омилено на вашата трпеза. Следете ја оваа професионална постапка и уживајте во секој залак!

Потребни состојки

За главното јадење:
2 парчиња пилешки филети
малку путер и масло за пржење на месото

За валање на месото:
16 г брашно (2 лажици)
2 г црвен пипер (1 лажичка)
2 г кромид во прав (1 лажичка)
2 г лук во прав (1 лажичка)
по вкус сол
по вкус црн пипер

За сосот од печурки:
1 главица црвен кромид
3 чешниња лук
200 г печурки
1-2 пиперки
200 мл црвено вино
2 г кари (1 лажичка)
2 г куркума (1 лажичка)
250 мл слатка павлака
по вкус копар

За гарнир:
по потреба компири
6 г сол (1 лажичка)
1 морков
по потреба путер
100 мл млеко
по вкус зелен кромид
по вкус сол
по вкус црн пипер
НМД

Постапка

1. Подготовка на пилешкото месо: Пилешките филети измијте ги и исушете ги со кујнска хартија. Во сад измешајте 16 г брашно, 2 г црвен пипер, 2 г кромид во прав, 2 г лук во прав, сол и црн пипер по вкус. Извалкајте ги филетите во оваа смеса, осигурувајќи се дека се рамномерно прекриени.

2. Пржење на пилешкото: Во тава на средна температура загрејте малку растително масло и додајте парче путер. Пржете ги пилешките филети околу 2-3 минути од секоја страна додека да добијат златнокафеава боја. Извадете ги од тавата и оставете ги настрана.

3. Подготовка на сосот: Во истата тава додајте уште малку путер. Динстајте ја ситно исечканата главица црвен кромид околу 2 минути додека да омекне. Додајте ги ситно исечканите чешниња лук и продолжете со динстање уште 1 минута.

4. Додавање на зеленчук: Во тавата ставете ги исечените печурки и пиперки. Гответе околу 4-5 минути додека зеленчукот омекне и почне да испушта арома.

5. Деглазирање и зачинување: Додајте 200 мл црвено вино и оставете да крчка 1-2 минути за да испари алкохолот. Зачинете со сол, црн пипер, 2 г кари и 2 г куркума. Промешајте добро за да се соединат вкусовите.

6. Завршување на сосот: Додајте 250 мл слатка павлака и добро измешајте. Вратете ги пилешките филети во тавата, намалете ја температурата и динстајте 15 минути за да се соединат вкусовите и месото целосно да се свари.

7. Подготовка на гарнирот: Компирите излупете ги, исечете ги на коцки и варете ги во вода со 6 г сол додека да омекнат. Во последните 5 минути од варењето додајте го исечканиот морков.

Откако ќе се сварат, исцедете ја водата, додајте путер и 100 мл млеко, па изгмечете во пире. Зачинете со сол, црн пипер и ситно исечкан зелен кромид.

8. Сервирање: Послужете го пилешкото месо со кремастиот сос од печурки, гарнирајте со ситно исечкан копар и придружете го со топлото пире од компири.

Уживајте во овој прекрасен оброк! Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:

https://youtu.be/vmQ0sEr1dUc?si=Y3K8lWUgNcOJJ4lM