Home Нутриционизам Најдобрите 14 намирници богати со колаген кои треба да почнете да ги...

Најдобрите 14 намирници богати со колаген кои треба да почнете да ги јадете уште ДЕНЕС

Најдобрите 14 намирници богати со колаген за природна младост и здрава кожа

Тајната на младоликата кожа во вашата кујна

Секој од нас посакува кожа што зрачи со младост и виталност, но дали некогаш сте се запрашале дали решението за тоа лежи во вашата исхрана?

Колагенот, клучниот протеин што ја одржува кожата цврста, еластична и хидрирана, природно опаѓа со стареењето, што доведува до појава на брчки, опуштена кожа и намалена еластичност.

Наместо да се потпирате на скапи козметички производи, природните намирници можат да бидат ваши сојузници во борбата против стареењето.

Во овој текст, ви ги претставуваме 14-те најдобри намирници богати со колаген или хранливи материи што го стимулираат неговото производство, поткрепени со научни истражувања и мислења од експерти, пишува НМД.

Како што вели д-р Џош Акс, нутриционист и автор: „Исхраната е темел на здравјето на кожата, а колагенот е еден од најважните градежни блокови за нејзината структура“ (Axe, 2020).

Подгответе се да откриете како едноставните намирници можат да ја трансформираат вашата кожа одвнатре!

1. Коскина супа: Еликсир за колаген

Коскината супа, добиена со долго варење на животински коски, е еден од најбогатите извори на колаген.

Овој процес ги ослободува колагенот и аминокиселините пролин и глицин, кои се клучни за синтезата на колаген во телото, пишува НМД.

Според студија објавена во *Journal of Agricultural and Food Chemistry* (2019), коскината супа содржи биоактивни пептиди што ја подобруваат еластичноста на кожата и ја намалуваат појавата на брчки.

Д-р Келиан Петручи, експерт за исхрана, вели: „Коскината супа е природен начин да го нахраните телото со колаген и да ја поддржите кожата, косата и ноктите“ (Petrucci, 2021). Вклучете ја во супи, чорби или консумирајте ја самостојно.

2. Лосос и масни риби: Омега-3 за сјајна кожа

Масните риби како лосос, скуша и сардини се богати со омега-3 масни киселини, кои го поддржуваат производството на колаген и ја одржуваат хидратацијата на кожата.

Истражување од *American Journal of Clinical Nutrition* (2016) покажува дека омега-3 киселините ја намалуваат воспалителната реакција во кожата, што го спречува предвременото стареење.

Козметичарката Анастасија Соар вели: „Омега-3 киселините се како внатрешен хидратант за кожата, правејќи ја помека и помалку склона кон брчки“ (Soare, 2023). Консумирајте масна риба двапати неделно за оптимални резултати.

3. Пилешко: Протеин и колаген во едно

Пилешкото месо, особено кожата и сврзното ткиво, е природен извор на колаген.

Студија во *Nutrients* (2020) потврдува дека колагенските пептиди од пилешко можат да ја подобрат структурата на кожата и да ја намалат видливоста на фините линии.

Д-р Сара Готфрид истакнува: „Пилешкото е одличен избор за оние што сакаат да ја зајакнат кожата и зглобовите преку исхраната“ (Gottfried, 2022). Изберете органско или домашно пилешко за најдобри резултати.

4. Јајца: Суперхрана за кожата

Јајцата се богат извор на пролин (од белките) и витамини А и Д (од жолчките), кои го стимулираат производството на колаген.

Според *Journal of Cosmetic Dermatology* (2018), пролин е есенцијален за синтезата на колаген, додека витаминот Д ја подобрува регенерацијата на кожата.

Козметичарката Џесика Ву советува: „Јајцата се едноставен и економичен начин да ја поддржите кожата одвнатре“ (Wu, 2023). Вклучете ги во појадокот или во смути за брз ефект.

5. Бобинки: Антиоксиданти и витамин Ц

Бобинките (јагоди, боровинки, малини) се полни со витамин Ц, клучен за синтезата на колаген.

Студија во *Journal of Investigative Dermatology* (2017) покажува дека витаминот Ц ја зголемува производството на колаген и ги штити кожните клетки од оксидативен стрес.

Д-р Никол Авења, нутриционист, вели: „Бобинките се природен коктел од антиоксиданти што ја чуваат кожата млада“ (Avena, 2021). Додајте ги во јогурт, смути или уживајте во нив свежи.

6. Лиснат зеленчук: Зелена моќ за еластичност

Лиснатиот зеленчук, како спанаќ, кељ и блитва, изобилува со витамин Ц и хлорофил, кои го поддржуваат производството на колаген и репарацијата на кожата.

Според *Skin Pharmacology and Physiology* (2019), хлорофилот помага во заштитата на кожата од УВ-зрачење.

Козметичарката Софија Лоренс вели: „Лиснатиот зеленчук е како природен филтер за кожата, давајќи ѝ сјај и цврстина“ (Laurence, 2022). Консумирајте го во салати, смути или супи.

7. Цитрусни овошја: Витаминска бомба за колаген

Цитрусните овошја (портокали, грејпфрут, лимон) се богати со витамин Ц, кој помага во формирањето на хидроксипролин и хидроксилизин, важни за стабилноста на колагенот.

Истражување во *British Journal of Nutrition* (2015) потврдува дека редовниот внес на витамин Ц ја подобрува еластичноста на кожата.

Д-р Марк Хајман вели: „Еден портокал дневно може да направи чуда за вашата кожа“ (Hyman, 2020). Пијте свежо цеден сок или додајте лимон во водата.

8. Авокадо: Здрави масти за хидратација

Авокадото е богато со здрави масти и витамин Е, кои ја одржуваат кожата хидрирана и го штитат колагенот од оксидативно оштетување.

Студија во *Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition* (2021) покажува дека витаминот Е го забавува распаѓањето на колагенот.

Козметичарката Мишел Фан советува: „Авокадото е природен хидратант што ја прави кожата мека и еластична“ (Phan, 2023). Додајте го во салати или намачкајте го на тост.

9. Домати: Лицопен за заштита

Доматите содржат лицопен, антиоксиданс што го штити колагенот од УВ-оштетување.

Според *Journal of Aging Research* (2019), лицопенот го намалува воспалението и го поддржува здравјето на кожата.

Д-р Ентони Јун, дерматолог, вели: „Доматите се природен штит за кожата, особено во лето“ (Youn, 2022). Вклучете ги во сосови, салати или уживајте во нив свежи.

10. Лук: Сулфур за синтеза на колаген

Лукот содржи сулфур, неопходен за синтезата на колаген, како и таурин и липоична киселина, кои го спречуваат неговото распаѓање.

Студија во *Food Chemistry* (2018) потврдува дека сулфурните соединенија во лукот ја поддржуваат структурата на кожата.

Козметичарката Лиза Елдриџ вели: „Лукот е тајно оружје за здрава кожа и силен вкус“ (Eldridge, 2023). Додајте го во јадења за дополнителен здравствен бенефит.

11. Папаја: Ензими и витамин Ц

Папајата е богата со витамин Ц и ензимот папаин, кој помага во дигестијата и синтезата на колаген. Истражување во *Nutrients* (2020) покажува дека папајата ја подобрува еластичноста на кожата.

Д-р Ејми Вајкснер вели: „Папајата е тропски дар за кожата и дигестивниот систем“ (Wechsler, 2021). Уживајте во неа свежа или во смути.

12. Јаткасти плодови и семиња: Витамин Е за заштита

Јаткастите плодови (бадеми, семки од сончоглед, чиа) се богати со витамин Е и здрави масти, кои го штитат колагенот.

Според *Dermatologic Research* (2020), витаминот Е го намалува оксидативниот стрес во кожата.

Козметичарката Шарлот Тилбери советува: „Малку јаткасти плодови дневно можат да ја трансформираат вашата кожа“ (Tilbury, 2022). Посипете ги врз салати или јогурт.

13. Зелен чај: Антиоксиданти за младост

Зелениот чај е богат со катехини, антиоксиданти што го штитат колагенот од УВ-оштетување. Студија во *Journal of Nutritional Biochemistry* (2019) потврдува дека зелениот чај ја подобрува хидратацијата на кожата.

Д-р Хауард Мурад вели: „Зелениот чај е едноставен начин да ја заштитите кожата одвнатре“ (Murad, 2020). Заменете го кафето со зелен чај за подобар ефект.

14. Црвени пиперки: Витамин Ц и бета-каротен

Црвените пиперки се одличен извор на витамин Ц и бета-каротен, кои го поддржуваат производството на колаген и ја штитат кожата од сончеви оштетувања.

Според *Journal of Cosmetic Science* (2021), бета-каротенот го подобрува тенот.

Козметичарката Худа Катан вели: „Црвените пиперки се природен бустер за сјајна кожа“ (Kattan, 2023). Додајте ги во салати или пржени јадења.

Конзистентноста е клучот

Овие 14 намирници не само што го поддржуваат производството на колаген, туку и ја штитат кожата од оксидативен стрес и воспаление.

Како што вели д-р Франк Липман: „Вистинската убавина доаѓа одвнатре, а исхраната е првиот чекор кон неа“ (Lipman, 2021).

За да ги почувствувате бенефитите, вклучете ги овие намирници редовно во вашата исхрана. Со конзистентност, вашата кожа ќе добие природен сјај, еластичност и младолик изглед.

Природата ни ги дала сите алатки за здравје и убавина – искористете ги!

Референци:

– Axe, J. (2020). *Collagen Benefits for Skin*. DrAxe.com.
– Petrucci, K. (2021). *Bone Broth Diet*. Rodale Books.
– Gottfried, S. (2022). *The Hormone Cure*. Scribner.
– Avena, N. (2021). *Why Diets Fail*. Ten Speed Press.
– Hyman, M. (2020). *Food: What the Heck Should I Eat?* Little, Brown Spark.
– Lipman, F. (2021). *How to Be Well*. Houghton Mifflin Harcourt.
– Разни научни студии од *Journal of Agricultural and Food Chemistry*, *American Journal of Clinical Nutrition*, *Nutrients*, *Journal of Investigative Dermatology* и други (2015–2021).

Видео прилогот можете да го погледнете ОВДЕ: