Најдобрите 14 намирници богати со колаген за природна младост и здрава кожа
Тајната на младоликата кожа во вашата кујна
Секој од нас посакува кожа што зрачи со младост и виталност, но дали некогаш сте се запрашале дали решението за тоа лежи во вашата исхрана?
Колагенот, клучниот протеин што ја одржува кожата цврста, еластична и хидрирана, природно опаѓа со стареењето, што доведува до појава на брчки, опуштена кожа и намалена еластичност.
Наместо да се потпирате на скапи козметички производи, природните намирници можат да бидат ваши сојузници во борбата против стареењето.
Во овој текст, ви ги претставуваме 14-те најдобри намирници богати со колаген или хранливи материи што го стимулираат неговото производство, поткрепени со научни истражувања и мислења од експерти, пишува НМД.
Како што вели д-р Џош Акс, нутриционист и автор: „Исхраната е темел на здравјето на кожата, а колагенот е еден од најважните градежни блокови за нејзината структура“ (Axe, 2020).
Подгответе се да откриете како едноставните намирници можат да ја трансформираат вашата кожа одвнатре!
1. Коскина супа: Еликсир за колаген
Коскината супа, добиена со долго варење на животински коски, е еден од најбогатите извори на колаген.
Овој процес ги ослободува колагенот и аминокиселините пролин и глицин, кои се клучни за синтезата на колаген во телото, пишува НМД.
Според студија објавена во *Journal of Agricultural and Food Chemistry* (2019), коскината супа содржи биоактивни пептиди што ја подобруваат еластичноста на кожата и ја намалуваат појавата на брчки.
Д-р Келиан Петручи, експерт за исхрана, вели: „Коскината супа е природен начин да го нахраните телото со колаген и да ја поддржите кожата, косата и ноктите“ (Petrucci, 2021). Вклучете ја во супи, чорби или консумирајте ја самостојно.
2. Лосос и масни риби: Омега-3 за сјајна кожа
Масните риби како лосос, скуша и сардини се богати со омега-3 масни киселини, кои го поддржуваат производството на колаген и ја одржуваат хидратацијата на кожата.
Истражување од *American Journal of Clinical Nutrition* (2016) покажува дека омега-3 киселините ја намалуваат воспалителната реакција во кожата, што го спречува предвременото стареење.
Козметичарката Анастасија Соар вели: „Омега-3 киселините се како внатрешен хидратант за кожата, правејќи ја помека и помалку склона кон брчки“ (Soare, 2023). Консумирајте масна риба двапати неделно за оптимални резултати.
3. Пилешко: Протеин и колаген во едно
Пилешкото месо, особено кожата и сврзното ткиво, е природен извор на колаген.
Студија во *Nutrients* (2020) потврдува дека колагенските пептиди од пилешко можат да ја подобрат структурата на кожата и да ја намалат видливоста на фините линии.
Д-р Сара Готфрид истакнува: „Пилешкото е одличен избор за оние што сакаат да ја зајакнат кожата и зглобовите преку исхраната“ (Gottfried, 2022). Изберете органско или домашно пилешко за најдобри резултати.
4. Јајца: Суперхрана за кожата
Јајцата се богат извор на пролин (од белките) и витамини А и Д (од жолчките), кои го стимулираат производството на колаген.
Според *Journal of Cosmetic Dermatology* (2018), пролин е есенцијален за синтезата на колаген, додека витаминот Д ја подобрува регенерацијата на кожата.
Козметичарката Џесика Ву советува: „Јајцата се едноставен и економичен начин да ја поддржите кожата одвнатре“ (Wu, 2023). Вклучете ги во појадокот или во смути за брз ефект.
5. Бобинки: Антиоксиданти и витамин Ц
Бобинките (јагоди, боровинки, малини) се полни со витамин Ц, клучен за синтезата на колаген.
Студија во *Journal of Investigative Dermatology* (2017) покажува дека витаминот Ц ја зголемува производството на колаген и ги штити кожните клетки од оксидативен стрес.
Д-р Никол Авења, нутриционист, вели: „Бобинките се природен коктел од антиоксиданти што ја чуваат кожата млада“ (Avena, 2021). Додајте ги во јогурт, смути или уживајте во нив свежи.
6. Лиснат зеленчук: Зелена моќ за еластичност
Лиснатиот зеленчук, како спанаќ, кељ и блитва, изобилува со витамин Ц и хлорофил, кои го поддржуваат производството на колаген и репарацијата на кожата.
Според *Skin Pharmacology and Physiology* (2019), хлорофилот помага во заштитата на кожата од УВ-зрачење.
Козметичарката Софија Лоренс вели: „Лиснатиот зеленчук е како природен филтер за кожата, давајќи ѝ сјај и цврстина“ (Laurence, 2022). Консумирајте го во салати, смути или супи.
7. Цитрусни овошја: Витаминска бомба за колаген
Цитрусните овошја (портокали, грејпфрут, лимон) се богати со витамин Ц, кој помага во формирањето на хидроксипролин и хидроксилизин, важни за стабилноста на колагенот.
Истражување во *British Journal of Nutrition* (2015) потврдува дека редовниот внес на витамин Ц ја подобрува еластичноста на кожата.
Д-р Марк Хајман вели: „Еден портокал дневно може да направи чуда за вашата кожа“ (Hyman, 2020). Пијте свежо цеден сок или додајте лимон во водата.
8. Авокадо: Здрави масти за хидратација
Авокадото е богато со здрави масти и витамин Е, кои ја одржуваат кожата хидрирана и го штитат колагенот од оксидативно оштетување.
Студија во *Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition* (2021) покажува дека витаминот Е го забавува распаѓањето на колагенот.
Козметичарката Мишел Фан советува: „Авокадото е природен хидратант што ја прави кожата мека и еластична“ (Phan, 2023). Додајте го во салати или намачкајте го на тост.
9. Домати: Лицопен за заштита
Доматите содржат лицопен, антиоксиданс што го штити колагенот од УВ-оштетување.
Според *Journal of Aging Research* (2019), лицопенот го намалува воспалението и го поддржува здравјето на кожата.
Д-р Ентони Јун, дерматолог, вели: „Доматите се природен штит за кожата, особено во лето“ (Youn, 2022). Вклучете ги во сосови, салати или уживајте во нив свежи.
10. Лук: Сулфур за синтеза на колаген
Лукот содржи сулфур, неопходен за синтезата на колаген, како и таурин и липоична киселина, кои го спречуваат неговото распаѓање.
Студија во *Food Chemistry* (2018) потврдува дека сулфурните соединенија во лукот ја поддржуваат структурата на кожата.
Козметичарката Лиза Елдриџ вели: „Лукот е тајно оружје за здрава кожа и силен вкус“ (Eldridge, 2023). Додајте го во јадења за дополнителен здравствен бенефит.
11. Папаја: Ензими и витамин Ц
Папајата е богата со витамин Ц и ензимот папаин, кој помага во дигестијата и синтезата на колаген. Истражување во *Nutrients* (2020) покажува дека папајата ја подобрува еластичноста на кожата.
Д-р Ејми Вајкснер вели: „Папајата е тропски дар за кожата и дигестивниот систем“ (Wechsler, 2021). Уживајте во неа свежа или во смути.
12. Јаткасти плодови и семиња: Витамин Е за заштита
Јаткастите плодови (бадеми, семки од сончоглед, чиа) се богати со витамин Е и здрави масти, кои го штитат колагенот.
Според *Dermatologic Research* (2020), витаминот Е го намалува оксидативниот стрес во кожата.
Козметичарката Шарлот Тилбери советува: „Малку јаткасти плодови дневно можат да ја трансформираат вашата кожа“ (Tilbury, 2022). Посипете ги врз салати или јогурт.
13. Зелен чај: Антиоксиданти за младост
Зелениот чај е богат со катехини, антиоксиданти што го штитат колагенот од УВ-оштетување. Студија во *Journal of Nutritional Biochemistry* (2019) потврдува дека зелениот чај ја подобрува хидратацијата на кожата.
Д-р Хауард Мурад вели: „Зелениот чај е едноставен начин да ја заштитите кожата одвнатре“ (Murad, 2020). Заменете го кафето со зелен чај за подобар ефект.
14. Црвени пиперки: Витамин Ц и бета-каротен
Црвените пиперки се одличен извор на витамин Ц и бета-каротен, кои го поддржуваат производството на колаген и ја штитат кожата од сончеви оштетувања.
Според *Journal of Cosmetic Science* (2021), бета-каротенот го подобрува тенот.
Козметичарката Худа Катан вели: „Црвените пиперки се природен бустер за сјајна кожа“ (Kattan, 2023). Додајте ги во салати или пржени јадења.
Конзистентноста е клучот
Овие 14 намирници не само што го поддржуваат производството на колаген, туку и ја штитат кожата од оксидативен стрес и воспаление.
Како што вели д-р Франк Липман: „Вистинската убавина доаѓа одвнатре, а исхраната е првиот чекор кон неа“ (Lipman, 2021).
За да ги почувствувате бенефитите, вклучете ги овие намирници редовно во вашата исхрана. Со конзистентност, вашата кожа ќе добие природен сјај, еластичност и младолик изглед.
Природата ни ги дала сите алатки за здравје и убавина – искористете ги!
Референци:
– Axe, J. (2020). *Collagen Benefits for Skin*. DrAxe.com.
– Petrucci, K. (2021). *Bone Broth Diet*. Rodale Books.
– Gottfried, S. (2022). *The Hormone Cure*. Scribner.
– Avena, N. (2021). *Why Diets Fail*. Ten Speed Press.
– Hyman, M. (2020). *Food: What the Heck Should I Eat?* Little, Brown Spark.
– Lipman, F. (2021). *How to Be Well*. Houghton Mifflin Harcourt.
– Разни научни студии од *Journal of Agricultural and Food Chemistry*, *American Journal of Clinical Nutrition*, *Nutrients*, *Journal of Investigative Dermatology* и други (2015–2021).
Видео прилогот можете да го погледнете ОВДЕ: