Најдобриот рецепт за СЛАВСКА ПЧЕНИЦА се состои од 3 тајни кои ретко кој ги знае…Ќе ви претставиме два рецепти, односно два начини за приготвување на славската пченица.
Според првиот рецепт, житото се пере во неколку води пред варењето, а според вториот рецепт, житото се зоврива кратко, се цеди од таа вода и му се додава нова, ладна вода, а ова се повторува 4 пати.
Секое поднебје си има свој начин на приготвување на славската пченица, а доколку вашиот начин се разликува од опишаниот, споделете во коментар за читателите на НМД.
ПРВ РЕЦЕПТ. Овој рецепт докажано се разликува од останатите, а го приготвуваат генерации наназад во едно семејство. Најдобриот рецепт за славско жито со ореви има неколку тајни во приготвувањето, а ние детално ќе ви ги објасниме сите чекори.
Секое жито освен што има духовна вредност за домаќините и гостите на славата, тоа исто така, треба да биде вкусно, па преку него да се добие и материјален и духовен благослов.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
500 г бела пченица,
400 г шеќер кристал,
400 г мелени ореви,
2 кесички ванилин шеќер (20 г),
малку мускатно оревче.
Кој не ја сака аромата на мускатното оревче, може слободно да ја изостави, бидејќи дава интензивна арома (затоа само малку се става). Важно е да се користи бела пченица и да набавите што повкусни ореви, добро исчистени и без лушпи.
ВТОР РЕЦЕПТ – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
300 г бела пченица,
300 г мелени ореви,
околу 250 г шеќер (по вкус),
малку ванилин шеќер,
малку мускатно оревче за арома и
малку цимет (буквално на врв од ножот, по вкус).
ПОСТАПКАТА детално опишана за рецептите можете да ја прочитате ОВДЕ:
НАЈДОБРИОТ РЕЦЕПТ ЗА СЛАВСКА ПЧЕНИЦА: Овие три тајни не ги знае секоја домаќинка
ВО СЛАВСКАТА ПЧЕНИЦА СЕ СТАВААТ 5 состојки за посебен вкус…Вака приготвена, секој ќе ја памти!