Фото и рецепт: Јадранка Кристоф
Се мери со чаша од 200 мл, а може и во јогуртна чаша. Важно е да се користи една иста чаша.
Потребни состојки:
3 чаши брашно
1 чаша шеќер
1 прашок за печиво
1 ванилин шеќер
1 чаша кисела павлака
1 чаша масло
4-5 јајца
4-5 лажици млеко
3-4 лажици какао
Постапка:
Одвојте ги жолчките, па заедно со шеќерот и ванилин шеќерот миксајте додека да станат пенливи. Постепено додадете масло, кисела павлака, брашно и прашок за печиво.
На крај со лажица измешајте го снегот од белки.
Смесата поделете ја на два дела, па во едниот додададте какао и добро измешајте со лажица додека да се изедначи.
Калапот за куглог намастете го и наросете го презла за да не лепи. Наизменично полнете го калапот со жолта и темна смеса.
Печете во претходно загреана рерна на 180 степени, 40-45 минути.
Печениот куглоф оставете го 10-тина минути да излади во калапот, па дури потоа извадете го на тацна. Одозгора наросете шеќер во прав.
Фото и рецепт: Јадранка Кристоф