Јадење свеж лук секој ден: Природен начин за поддршка на здравјето на срцето и намалување на холестеролот
Свежиот лук со векови се слави како природен лек за различни здравствени состојби, особено поради неговиот потенцијал да го промовира здравјето на срцето и да помогне во регулирањето на нивото на холестерол.
Овој скромен кујнски зачин е ценет ширум светот не само поради неговиот вкус, туку и поради неговите здравствени придобивки, пишува НМД.
Во овој напис, ќе ги разгледаме придобивките од секојдневното консумирање свеж лук за кардиоваскуларниот систем, најдобрите начини за негово консумирање и клучни совети за максимално искористување на неговите лековити својства, поткрепени со научни истражувања и мислења на експерти.
Здравствените придобивки на свежиот лук за срцето
Намалување на LDL („лошиот“) холестерол
Научни истражувања покажуваат дека свежиот лук може да го намали нивото на низок густински липопротеин (LDL) холестерол, кој е еден од главните ризик-фактори за срцеви заболувања.
Според студија објавена во *Journal of Nutrition* (2001), сулфурните соединенија во лукот, особено алицинот, го инхибираат синтезирањето на холестеролот во црниот дроб.
„Редовното консумирање свеж лук може да доведе до умерено намалување на LDL холестеролот, што е клучно за превенција на кардиоваскуларни болести“, вели д-р Мајкл Грегер, автор на книгата *How Not to Die*.
Зголемување на HDL („добриот“) холестерол
Покрај намалувањето на LDL, свежиот лук може благо да го зголеми нивото на висок густински липопротеин (HDL) холестерол, кој има заштитна улога против срцеви заболувања.
Мета-анализа објавена во *Annals of Internal Medicine* (1993) укажува дека лукот може да го подобри липидниот профил, особено кај лица со покачен холестерол.
Намалување на крвниот притисок
Свежиот лук може да помогне во проширувањето на крвните садови и да го подобри протокот на крв, со што потенцијално го намалува високиот крвен притисок – уште еден важен фактор за срцеви заболувања.
Според студија во *Journal of Hypertension* (2016), суплементацијата со лук довела до значително намалување на систолниот и дијастолниот крвен притисок кај хипертензивни пациенти.
„Лукот делува како природен вазодилататор, што го прави корисна намирница за лица со хипертензија“, објаснува д-р Стивен Синатра, кардиолог и автор на *The Sinatra Solution*.
Спречување на атеросклероза (стврднување на артериите)
Антиоксидантните својства на лукот ги штитат артериите од оксидативно оштетување, со што се намалува ризикот од формирање на плаки и се одржува еластичноста на крвните садови.
Истражување објавено во *Preventive Medicine* (1999) покажало дека лукот може да ја забави прогресијата на атеросклерозата.
Поддршка на циркулацијата
Подобрениот проток на крв, поттикнат од консумирањето лук, овозможува подобра испорака на хранливи материи и кислород низ телото, што ја зголемува ефикасноста на кардиоваскуларниот систем.
Како да се консумира свеж лук секој ден за здравје на срцето
Сечкање и одмор
Пред консумирање, лукот треба да се здроби или исечка и да се остави да отстои околу 10 минути.
Овој процес го активира алицинот, клучното соединение одговорно за повеќето здравствени придобивки на лукот.
„Механичкото оштетување на клетките на лукот предизвикува ензимска реакција што го ослободува алицинот, кој е нестабилен и брзо се распаѓа ако лукот се готви веднаш“, објаснува д-р Карин Рид, авторка на студии за лукот.
Голтање како таблета
Доколку силниот вкус на лукот ви пречи, исечкајте едно чешне на мали парчиња и проголтајте ги со вода, слично како да земате додаток во исхраната.
Комбинација со мед
Измешајте здробен или исечкан лук со лажичка природен мед. Ова не само што го прави лукот попријатен за консумирање, туку додава и дополнителни антиоксидантни придобивки.
Додавање во салати или на тост
Посипете ситно исечкан свеж лук врз салати или намачкајте го на тост од интегрален леб со авокадо за здрава ужина.
Вода со лук
Потопете здробен лук во топла вода неколку минути и испијте ја, по желба со малку сок од лимон за подобар вкус и дополнителни здравствени придобивки.
Важни совети за консумирање свеж лук
– Започнете постепено: Ако не сте навикнати на свеж лук, почнете со половина чешне дневно за да избегнете стомачни тегоби.
– Најдобро на празен стомак: Многу експерти, вклучително и д-р Џош Акс, сугерираат дека консумирањето лук наутро пред јадење ги засилува неговите ефекти.
– Бидете конзистентни: Како и кај повеќето природни лекови, придобивките од лукот се постигнуваат со редовна и долготрајна употреба.
– Консултирајте се со лекар: Ако земате лекови за разредување на крвта или имате гастроинтестинални проблеми, консултирајте се со здравствен професионалец пред да го зголемите внесот на лук.
„Лукот може да ја зголеми склоноста кон крвавење кај лица кои земаат антикоагуланти“, предупредува д-р Џејмс Бекерман, кардиолог.
Секојдневното консумирање свеж лук е докажан природен метод за поддршка на здравјето на срцето и регулирање на нивото на холестерол, пишува НМД.
Со својата богата содржина на сулфурни соединенија, антиоксиданти и антиинфламаторни агенси, лукот претставува едноставен, но моќен додаток на здрав начин на живот.
За да ги искористите неговите придобивки, воведувајте го постепено, внимавајте на реакциите на вашето тело и комбинирајте го со уравнотежена исхрана и активен животен стил.
Напомена: Овој напис е наменет за информативни цели и не претставува медицински совет. Пред да направите значителни промени во вашата исхрана, особено ако имате хронични здравствени состојби или земате лекови, консултирајте се со вашиот лекар.