Пржени модри патлиџани со сос од домати и лук
Модриот патлиџан, приготвен на овој начин, е вистинска симфонија од вкусови што потсетува на домашната кујна и традиционалните рецепти.
Ова јадење, со својата едноставност и богатство на ароми, е совршено како предјадење, прилог или главно јадење во комбинација со свеж леб или ориз.
Сочните пржени патлиџани се спојуваат со пикантен сос од домати и лук, создавајќи незаборавно гастрономско искуство.
Потребни состојки:
– 1-2 парчиња големи модри патлиџани
– 2 парчиња домати
– 3 чешниња лук
– 2-3 парчиња чили пиперки
– По вкус сол
– По вкус црн пипер
– По вкус димен црвен пипер во прав
– По вкус сув магдонос
– 2 лажици доматен сос
– 50 мл вода
– 2 лажици маслиново масло
– За пржење масло за јадење
– НМД
Постапка:
1. Измијте ги модрите патлиџани и исечете ги на парчиња со дебелина од приближно 1 см. Посолете ги и оставете ги да отстојат 5-10 минути за да се отстрани горчливоста. Потоа, исушете ги со кујнска хартија.
2. Во тава на средна температура загрејте масло за пржење. Пржете ги парчињата патлиџан додека да добијат златнокафеава боја од двете страни.
3. Испржените патлиџани и ставете ги на кујнска хартија за да се впие вишокот масло.
4. Излупете ги доматите (по желба) и исечкајте ги на коцки.
5. Во чиста тава или во истата, загрејте две лажици маслиново масло. Додајте го ситно исечканиот лук и пропржете го додека добие златна боја.
6. Додајте ги исечканите домати и гответе на средна температура околу 10 минути, додека омекнат.
7. Зачинете со сол, црн и црвен пипер, и сув магдонос по вкус. Додајте го доматниот сос и водата, па промешајте.
8. Вратете ги испржените патлиџани во тавата со сосот. Додајте ги чили пиперките (цели или исечкани, според вкус) и гответе сè заедно 3-5 минути, за да се соединат вкусовите.
9. Послужете го јадењето топло, како предјадење, прилог или главно јадење, во комбинација со свеж леб или ориз.
Ова јадење е идеално за секоја пригода, носејќи топлина и вкус на традицијата на вашата трпеза. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:




































